Verzorging

Verzorging van jezelf is bij heel veel mensen een niet makkelijk punt. Voor anderen weer wel. Hoe ga ik ermee om? 

In deze blog vertel ik je hoe ik het zelf ervaar en hoe ik het aanpak. Ik geef enkel voorbeelden. Het hoeft niet voor iedereen te gelden.

Uiterlijk

Kleding is voor mij altijd al een lastig punt geweest. Ik ben bang geworden om kleding te dragen die ik leuk vond. Dus ik ben steeds vaker online gaan kijken naar wat ‘in’ is. Naarmate de jaren verstreken kwam mijn onzekerheid over mijn lichaam ook naar voren. Ik mocht van mezelf eigenlijk geen shorts, topjes, vormfitting shirt/jurkjes/rokjes of rokjes dragen. De kleuren die ik leuk vind kan ik niet dragen. Broeken maakten mij niks uit, die bedekten toch mijn benen dus dat kon wel, ook al waren ze strak. Jullie kennen het wel. Het eeuwige verbergen van je lichaam.

Ik heb nooit echt vrouwelijke vormen gehad, dus bijna alles viel als een vuilniszak over mijn lichaam.

Ik heb op de middelbare school, dus niet lang geleden, ook nog wel gehoord dat mijn kledingkast niet mooi/leuk/goed is. Dat doet pijn.

Soms heb ik geen zin om me fatsoenlijk aan te kleden, dus doe ik een joggingbroek aan. Ik ben zelfs een keer in een joggingbroek naar de jumbo geweest. Haha oke dat doe ik nooit meer. Zo awkward, maar ik heb het geprobeerd. Of als iemand, waar ik heel goed mee bevriend ben, langs komt kan ik ook best gewoon mijn joggingbroek en kamerjas aandoen. Ze kennen me en ze moeten me maar leren accepteren.

Ook draag ik steeds vaker strakke shirtjes/jurkjes en rokjes, omdat ik dat altijd heel erg leuk heb gevonden. Het is en blijft een struggle. ‘Ben ik niet ‘overdressed’? Ben ik niet dik? Lijk ik niet dik? Kan dit wel met dit weer?’ etc. Maar het gaat steeds beter en ik ben er blij om!

 

Ik draag eigenlijk bijna nooit make-up,waarom?  ‘ik wil geen zichtbaar masker. Ik zet mijn masker zelf wel op. Make-up is niet nodig. En als je het elke dag draagt is het niet bijzonder meer. Ik verdien het niet om er mooi uit te zien.’  Ik draag het de laatste tijd echt wel vaker, omdat ik me beter voel over mezelf. Over mijn echte gezicht en mijn ik. Ik vind dat ik af en toe dat mag doen, het is en blijft lastig. En ik zeg NIET dat niemand meer make-up moet dragen. Integendeel. Draag het wanneer jij het leuk vind. Wanneer jij je er fijn bij voelt. Maar leer wel je echte gezicht te waarderen en niet het opgemaakte, niet echte jouw gezicht. Je bent PRACHTIG, BIJZONDER EN MOOI ZOALS JE BENT.

Nu ik vaker hoor dat bepaalde dingen mij staan en het zelf ook meer zie durf ik het meer. Dat is zo belangrijk!

Nu ga ik met verschillende mensen om en die accepteren me hoe ik ben. Ik accepteer meer en meer hoe ik ben.

Tip: zoek de goede mensen uit om mee om te gaan. Leer van anderen en van jezelf te houden. Leer JOUW keuzes te accepteren. Jij hebt jouw manier en dat is wat jou jou maakt. Je bent uniek. Bijzonder.

Ontspanning

Ontspanning toelaten is lastig. Ik denk dat bijna iedereen van jullie het wel kent. Je moet maar presteren, bezig zijn, voor iemand zorgen of tenminste jezelf straffen door niet te rusten.

HO! STOP! Dat is niet oké! Dat ben jij niet, dat is je gemene stemmetje. Maakt niet uit welk stemmetje, iedereen op de wereld heeft er wel last van.

Moe is moe

Stop is stop

Je hebt ontspanning nodig om de andere dingen van de alledaagse dag te kunnen doen. Op een gegeven moment is je energie/concentratie op. Dan kan alleen ontspanning je nog helpen om even tot rust te komen.

yoga

Ik heb een aantal dingetjes die ik wel doe als ik ontspanning nodig heb (en nee, ik doe het ook nog niet geweldig goed. Maar ik probeer het wel.)

  • Schrijven: schrijf alles van je af. Desnoods maak je een gedicht, schrijf je een verhaal of alleen kernwoorden. Soms helpt het bevrijdend
  • Lezen: lezen vind ik persoonlijk erg fijn, dan ben je namelijk in een andere wereld en heb je even geen aandacht (als het goed is) voor je eigen gedachtes en gevoelens.
  • Naar buiten: Als het lekker weer is is het zo fijn om buiten te zijn. Geniet van de zon, de vogeltjes, de temperatuur, de wind, alles waar JIJ maar van houd. Concentreer je op het buiten zijn en zat je zorgen even op zij.
  • Foto’s maken: pak je camera/telefoon/tablet/oid. Zoek in je huis of buiten naar leuke objecten, posities, vormen, mensen, dieren of kleuren. Bedenk het maar en je vind het. Het is erg leuk, vind ik, om even bezig te zijn met je omgeving. Even letterlijk uit je hoofd kruipen.
  • Tekenen: ga eens tekenen als je het leuk vind. Het hoeft niet goed of perfect te zijn. Het gaat erom dat je even wat anders doet.
  • Kleuren: je ziet het nu heel erg vaak, kleurboeken. Eigenlijk heel simpel, maar ga een tekening inkleuren. Desnoods print je een gek konijn uit en geef je die een groene kleur. Doe gek.
  • Slapen: als je erg moe bent is slapen gewoon even het beste. Even rust. Even alles verwerken en achter je laten. Let wel op dat je ’s avonds nog wel in slaap kan komen 😉
  • Bewegen: nee, niet perse intensief. Probeer eens een stukje te wandelen, te fietsen of te sporten. Op je eigen tempo. Let op jezelf en je lichaam. Ontvang de signalen en laat je gedachten even varen. Neem de tijd. Je bezigheden komen wel weer. Die lopen niet weg.
  • Plan een dagje weg: het is best ontspannend als je voor jezelf even besluit welke dag je weggaat en waarheen. Je kan allerlei ideeën opdoen en enthousiast worden.
  • Afspreken: blijf niet de hele dag in je holletje zitten, ga er eens uit. Klets met je vrienden/vriendinnen. Ga winkelen, even wat drinken, film kijken, etc.

 

 

Ik probeer vaker als ik in een negatieve bui zit er uit te komen door even mezelf in beweging te zetten. Even wat anders doen, gedachtes verzetten. Dat helpt gelijk met mijn stemming. Iets doen, er niet aan denken en daarna gewoon rusten. Het werkt echt goed. Ik word er vrolijker van. Je kan het altijd proberen.

 

Niet geschoten is altijd mis!

 

Ik hoop dat jullie er wat aan hebben.

 

 

Heel veel succes en liefs

 

 

Rianne

 

Er bestaat geen perfectie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s