Functies van mijn eetstoornis

Een eetstoornis ontstaat niet zomaar. Er is of er zijn altijd oorzaken, de functies. Als je midden in je eetstoornis zit merk je niks van de functies, het is erg belangrijk om jezelf te begrijpen tijdens die fase en vooral tijdens je herstel. Zo ga je jezelf beter begrijpen en kan je de eetstoornis bij de wortels aanpakken. In 2015 ben ik begonnen met mijn vorige therapeute bij Human Concern met het onderzoeken van mijn functies. Ik beschrijf ze hieronder in het kort.

  • Niet volwassen worden

Ik wilde niet volwassen worden, waarom? Omdat ik dat eng vond. Dan moest ik me nog meer gaan aanpassen aan andere mensen en dat deed ik al zo veel. Dan werd ik verantwoordelijk over mezelf en moest ik ‘grote mensen dingen’ kunnen doen. Dat kon ik niet, dat mocht nog niet. Ik moest nog in het veilige haventje van thuis blijven. En eigenlijk is dat juist hetgeen wat mij het meest tegenhoud, dat veilige haventje. Ik moest thuis blijven zodat ik voor mijn ouders en mijn zusje kon zorgen. Dan zou alles goed komen. Ik moest de vrede bewaren.

Ik wilde ook niet groter worden, want dan zou ik, in de eetstoornis haar ogen, nog lelijker en dikker worden. Nu ik meer uit de eetstoornis ben en meer mezelf word merk ik dat ik uit huis wil, ik wil juist verantwoordelijk zijn voor mezelf en mijn keuzes. Ik ben het veilige haventje van thuis wel een beetje zat. En natuurlijk houd ik van mijn ouders en zusje, maar ik heb er lang genoeg in geleefd en ben klaar om het nest te verlaten.

  • Grenzen aangeven (iets eigenlijk niet willen, maar door ES het niet kunnen)

Ik heb me altijd aangepast aan anderen dat ik nooit naar mezelf heb leren luisteren en als ik wel naar mezelf zou luisteren zou ik afgekeurd en niet leuk gevonden worden. Door de eetstoornis had ik minder energie en kon ik veel minder en hierdoor kon ik heel veel dingen niet aan of doen. Dus eigenlijk kwam het me goed uit, dan wilde ik iets niet en dan was mijn eetstoornis mijn uitweg. Ik kon zeggen dat ik het niet kon vanwege een bepaalde regel die mijn eetstoornis me oplegde.  Ik kon bijvoorbeeld niet naar een feestje toe omdat ik zo erg bang was voor onbekenden en het eten, dus ik zei maar dat ik geen energie had. Ik ben hard bezig om te leren luisteren naar mezelf en dat werkt best goed. Ik kan makkelijker nee zeggen of mijn mening geven, maar dat is soms nog steeds wel lastig. Dat is een lang proces.

  • Kunnen presteren

Van kinds af aan wilde ik altijd presteren, omdat ik nooit genoeg was voor mezelf en ik was bang dat ik wat fout deed en dat was uit den boze. Dus ik eiste altijd dat ik ergens goed in moest zijn. Ik moest ergens in uitblinken, zo kon ik laten zien, aan anderen en aan mezelf, dat ik wel iets goed kon en dat ik niet alles fout deed. Ik stelde die eis overal. Bij het dansen, bij het dwarsfluit spelen, bij het zingen, bij scouting, bij paardrijden, op school en ga zo maar door. Uiteindelijk vond ik het presteren in het weinig eten en het afvallen. Want niemand anders had die discipline, dus dat moest ik doorzetten. Dit is echt een controlepuntje van de eetstoornis en hierdoor ging het de eerste jaren ook vaak door mis, maar nu ik dat heb laten vallen (grootendeels) heb ik veel minder last van dat geschreeuw in mijn hoofd. Ik hoef niet meer minder te eten of af te vallen, want ik kan meerdere dingen alleen dan niet perfect, maar ik kan ze wel. (dankjewel mamma voor het erin hameren)

  • Geeft identiteit

Dit is eigenlijk een beetje hetzelfde als bij het kunnen presteren. Ik vond mezelf niet goed genoeg en er vonden te weinig mensen mij leuk en goed. Ik moest iemand anders zijn, ik moest mooi, perfect en populair zijn. Altijd als ik speelde moest ik me anders voordoen, mezelf zijn mocht niet. Ik was raar niemand vind de echte ik leuk. Ik kon alleen thuis mezelf zijn. Dit speelt nu nog steeds wel een beetje, maar doordat ik heb gemerkt dat mensen mij accepteren voor wie ik ben, heb ik dat minder en durf ik meer mezelf te zijn. Dat is veel fijner.

  • Gevoelens onderdrukken

Dit is een erg vervelend puntje, wat ik nu ik verder in herstel ben, erg merk. Mijn eetstoornis zwakt mijn emoties af. Ik heb vanaf groep 3 al tegen mezelf gezegd dat ik niet voluit mocht lachen of huilen, omdat er raar gekeken werd en ik werd uitgelachen en voor dingen uitgemaakt. Toen ik in de eetstoornis terechtkwam werd het afzwakken erger en was ik niet meer vrolijk, enthousiast enz. omdat dat niet mocht en ik had de energie er niet voor, mijn hoofd was te druk met piekeren. Ik mocht alleen boos of verdrietig worden als het op mezelf was, ik mocht niet op een ander boos worden. Als ik met iemand praat over hoe het met me gaat en ik kom bij een lastig onderwerp, dan praat ik alsof ik een presentatie houd. Ik kan niet meer bij mijn gevoelens.  Als ik een slechte emotie ervaar in mijn lichaam voel ik wel dat het slecht is, maar ik weet niet wat het is. Dan laat ik maar tranen stromen om aan de buitenkant te laten zien dat er iets mis is, dat ik hulp nodig heb. Wat is boosheid? Wanneer ben ik boos? Wanneer voel ik me gekwetst? Wanneer voel ik me bedrogen? Wanneer ben ik verdrietig? Wat voel ik dan? Ik heb werkelijk waar geen idee. En niet alleen de slechte emoties worden nu onzichtbaar, maar soms de goede emoties ook. Dan zit ik in de eetstoornis en dan voel ik bijvoorbeeld geen vrolijkheid meer, geen energie, geen verliefdheid. Je bent dood. Ik voel me dan verdronken, in de eetstoornis en gedachtes, als een bloem die te veel water heeft gehad.

IMG_1188
Wees de bloem die je bent. Jij kan de goede zaadjes aandacht geven en de mooie bloem laten groeien.
  • Onzichtbaar zijn

Omdat ik niet zo’n fijne jeugd had en overal erg onzeker was, wilde ik eigenlijk niet gezien worden. Ik wilde rust hebben, gewoon even aan mezelf overgeleverd zijn. Niet steeds aanpassen aan de rest, de vrede proberen te herstellen of gehoorzamen aan anderen. Je wil dan gewoon even vervagen, maar dat is een leugen. Je eetstoornis is een grote leugen. Hij/zij vertelt je alsof het afvallen, (weinig) eten en compenseren een sprookje is, het is zo prachtig. EETSTOORNIS JE BENT HARTSTIKKE FOUT! Als je afvalt wordt je lelijker, je zal juist meer opvallen en er zal voor je gezorgd worden, er zullen keuzes voor jou gemaakt gaan worden en je krijgt helemaal geen rust. Je hoofd is te druk, je lichaam werkt niet meer optimaal, iedereen is bezorgd en jij bent zo afwezig dat het lijkt alsof je hersendood bent. Ik wil niet meer terug naar dat, ik wil herstellen en voor mezelf kunnen zorgen. Het is alleen erg lastig om los te laten van hetgeen wat je jaren heeft beschermd. Je grote (neppe) vriendin die er voor je was terwijl iedereen je vergat. Maar het kan wel. Het is mogelijk. Er zijn zo veel mensen hersteld van de eetstoornis en daar moet je je op focussen.

  • Geeft veiligheid/kader om te leven (leefregels/eetregels)

Die eetstoornis was veilig. Ik had allemaal regeltjes rondom eten en het leven en door die regeltjes was ik ‘veilig’. Ik had dan op school geen problemen met anderen, ik had geen angst voor het aankomen, want ik viel af met deze portie, ik had geen problemen thuis, ik had geen problemen meer met vrienden en vriendinnen en ga zo maar door. En dat allemaal? Dat is schijn. Je verliest vrienden en vriendinnen, je isoleert jezelf en wordt steeds eenzamer. Je gevoel wordt dan bevestigt en dat is erg En door bijna al het eten te weigeren leef je niet. Je geniet nergens meer van en je krijgt geen energie binnen. Door het weigeren krijgt je lichaam juist de behoefte om te eten en dan kan je dus doorslaan. Een eetstoornis is niet geweldig mooi, perfect of wat dan ook. Het is afschuwelijk. Het is een kwelling. Het is een hell.

 

Accepteer jezelf en anderen, je bent perfect zoals je bent en laat niemand je wat anders wijs maken. Degene met de mening die het zwaarst telt ben JIJ.

 

Ik hoop dat jullie zo wat inzicht hebben gekregen in bepaalde functies.

 

Veel liefs

Rianne

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s