Life Update: Vallen en weer opstaan

Deze week geef ik jullie een ‘update’ over wat er allemaal speelt in mijn leven.                                                                                                                                  

Ik ben net twee weken terug van vakantie en deze ging op z’n zacht gezegd: ‘niet zo goed’. Een terugval wil ik het niet noemen want naar mijn optiek ging het te snel weer goed daarna, maar het was wel een erg lastige week met veel eetstoornis trekjes. Inmiddels ben ik weer terug en ik vertel hoe ik nu alles weer heb opgepakt en weer doorga met mijn ritme en herstel. Het voelt dus ook letterlijk als dat ik even keihard ben gevallen, maar dat ik ook direct weer ben opgestaan.

Vrijwel de eerste dag dat ik weer thuis was merkte ik dat ik zo snel mogelijk weer in m’n ritme moest komen, dus ik ben direct mijn eetlijst weer gaan volgen en heb de eerste week alles op alles gezet om niet te veel te bewegen en vooral goed te eten. Ik wist namelijk dat ik mijn lichaam had verwaarloosd op vakantie door zoveel te bewegen, en aangezien ik niet wist of ik nou echt genoeg had gegeten, besloot ik er weer keihard voor te gaan. Zoals ik al vertelde in een eerdere blog is dat ik bezig ben in een aankomproces. Ik had eigenlijk als doel om nog 4 kilo aan te komen voor de zomervakantie. Aangezien ik dan op vakantie naar de Alpen ga en voor wandelen in de bergen wel wat meer kilo’s nodig heb. Sowieso moet ik nog aankomen aangezien ik nog ondergewicht heb en me weer fysiek goed wil voelen. M’n menstruatie is nog niet weer op gang gekomen, en dit maakt me angstig. Ook begin ik in september aan een studie en daar heb ik ook meer ‘body’ voor nodig. Genoeg redenen dus om te knallen.

Wat ik op dit moment doe qua eten is dat ik elke week met iets ophoog. Dit brengt wel spanning met zich mee maar het gaat me tot nu toe goed af en het helpt me om elke week weer even te kunnen wennen aan een product of een grotere hoeveelheid voordat ik weer met iets ophoog. Maar het meer eten is natuurlijk 1 ding, voor mij is het bewegen veel meer een uitdaging. Beweging is echt mijn compensatie mogelijkheid, en daar merk ik nu in dat ik echt heel erg moet oppassen. Ik beperk mijn lichamelijke beweging echt heel erg. Dit doe ik door bijvoorbeeld vaste tijden af te spreken voor de sportschool en als ik al veel heb gefietst op een dag om het daar dan ook echt bij te laten en niet ook nog hele stukken te gaan wandelen. Lastig… maar wel erg nodig. Het moeilijke is alleen dat wanneer ik niet genoeg beweeg ( voor m’n anorexia’s idee ) dan mag ik ook niet zoveel eten. Dit brengt natuurlijk ook spanning met zich mee en mijn anorexia gaat er dus vaak echt heel hard tegen in, maar gelukkig herken ik nu vaak wanneer het m’n anorexia is die begint te schreeuwen. En dan kan ik het relativeren en er niet op in gaan. ( Dit lukt natuurlijk niet altijd, maar laten we zeggen 4 van de 5 keer wel. En dat is echt een hele vooruitgang met een tijdje geleden ).

Wat me vaak frustreert is dat het over het algemeen goed met me gaat, dat ik me goed voel, weer leuke afspraken met vriendinnen kan maken, therapie kan volgen, kan werken bij de peuterspeelzaal en meer energie heb, maar dat m’n eetstoornis nog zo erg aanwezig is. Mijn geest maakt nog continu plannetjes en schema’s, en spreekt me nog continu tegen. En ik moet zeggen dat ik daardoor uitgeput raak. Dit zorgt er ook voor dat ik me dan geestelijk minder ga voelen en vaker savonds een dipje heb.

Wat wel erg fijn is dat ik het gevoel heb dat ik met therapie steeds verder kom. Ik leer zo intens veel over mezelf en mijn eetstoornis, en merk nu ik me geestelijk en lichamelijk beter voel dat ik me veel beter kan concentreren en dat er veel meer los komt. Ik ben zo ontzettend blij met m’n therapeut en krijg door haar echt hoop dat ik hiervan kan herstellen. Op dit moment zijn we bezig met mijn lichaamsbeeld, het aankomproces en met het studeren voor na de zomervakantie waar plannen voor moeten worden gemaakt. Heel fijn om alles inzichtelijk te krijgen en dat er fijne hulp is die meedenkt vanuit Human Concern, thuis en de school waar ik heen ga.

Gister na therapie was het ontzettend lekker weer en daarom besloten mijn moeder en ik nog even wat te gaan drinken in een café in Zwolle. We gingen zitten bij de Gillende Keukenmeiden ( echt geweldig leuk, en super lekkere huisgemaakte taart! ) en namen daar wat te drinken met een stukje taart. Dit herkent vast iedereen met een eetstoornis, maar de hele weg naar het café toe ( en eigenlijk daarvoor ook al ) zat ik in tweestrijd of ik het wel moest doen. Zó irritant! Toch heb ik de anorexia het niet laten overnemen en het gewoon gedaan. En wat denk je? Het voelde prima, geen schuldgevoel en geen compensatiedrang. Zo kan het dus ook gaan, dat voelde erg fijn! Van te voren hadden mijn therapeut en diëtiste ook gezegd dat die angst er ook gewoon mag zijn, dat ik die maar eens echt moest gaan voelen. Om daarna ook te beleven dat deze angst vanzelf ook weer weg gaat. En natuurlijk hadden ze gelijk.

taartje met mams

Op het moment dat ik dit schrijf is het 29 graden buiten en schijnt het zonnetje! Dat zijn ook dingen waar ik echt blij van word: lekker zomerkleding aan en even genieten. De wereld lijkt dan opeens zoveel mooier ( hoewel ik ook heel erg houd van herfst-bladeren en het uitzicht van bedekte bomen met sneeuw ). Dus als de life update over vandaag zou gaan dan zou ik kunnen stellen dat ik een goeie dag heb, maar helaas is een eetstoornis nogal onberekenbaar en zou het morgen weer compleet anders kunnen zijn. Wat mij heel erg helpt om positief te blijven: elke dag is een nieuwe dag. Wanneer ik me bijvoorbeeld vandaag heel slecht voel en de eetstoornis hard aan me trekt, me dingen verbied en ik het gevoel heb dat ik er nooit vanaf kom, weet ik ook dat morgen weer helemaal anders kan zijn en ik me misschien wel heel goed voel.

Ik hoop dat je vandaag een fijne dag hebt!

Liefs,

Anne Dore

Advertenties

2 gedachten over “Life Update: Vallen en weer opstaan”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s