Motivatiebronnen om aan te komen

In deze blog behandel ik motivatiebronnen om aan te komen die voor mij van toepassing zijn. Om even kort mijn situatie te schetsen: op dit moment ben ik bezig met nog 4 kilo aankomen tot de zomervakantie. Nu lijkt dit niet zo veel, maar voor een anorexia-patiënt is dit keihard knokken. Door elke week mijn eetlijst wat op te hogen, en goed te letten op mijn beweging kom ik langzaam elke week een paar ons aan.

Ik heb een tijdje op een stabiel gewicht gezeten, omdat dat me wat rust gaf en ik op dat moment het niet zag zitten om verder aan te komen. Nu was dat gewicht nog steeds ondergewicht en zit ik nog niet op een gezond BMI. Ook merk ik aan mijn lichaam dat het nog veel dingen niet kan en dat ik snel energieloos ben. Hieronder behandel ik mijn motivatiebronnen waar ik me aan vast houd wanneer ik die motivatie echt nodig heb.

 • Een gezond lichaam: dit klinkt cliché, maar we willen natuurlijk allemaal wel een gezond lichaam. Ik heb mijn lichaam de afgelopen 2 jaar erg verwaarloosd door het zo te laten vermageren, zelfs tot zo’n zwaar punt dat ik dacht dat mijn lichaam het zou gaan opgeven. Doordat ik zo mager was werkten veel functies niet meer, ik had geen energie meer, geen concentratie, voelde niks meer en leefde eigenlijk meer als een zombie. Ook had ik het altijd koud, viel mijn haar uit, had ik overal blauwe plekken en het ergste was nog wel: mijn menstruatie bleef uit. Eerst had ik er niet zo last van, de anorexia was zo erg dat het me totaal niet interesseerde. Maar nu kom ik op een punt dat ik langzaam weer naar de toekomst durf te kijken. En dat mijn menstruatie nog steeds niet terug is betekent dat mijn lichaam het dragen van een kind niet aan kan, en dat betekent dat mijn lichaam niet gezond is.

 

 • Studeren en werken: ik wil zo graag weer gaan studeren in september en daarna een leuke baan vinden die bij me past om zo een leven op te gaan bouwen, dat dit echt mijn grootste motivatiepunt is op dit moment. In september wil ik graag beginnen met de opleiding Social Work, die me echt heel erg leuk lijkt. Maar met het gewicht wat ik nu heb ga ik het echt niet trekken om daarheen te reizen, lessen te volgen, terug te reizen en dan ook nog te studeren. Hier zal ik echt meer ‘body’ voor nodig hebben. Maar ik heb zo lang gewacht totdat ik weer mocht studeren, dat ik die anorexia het nu écht niet meer laat afpakken. En dat kan ik maar op één manier doen: de laatste kilo’s aankomen.

 

 • Kamperen en bergwandelen: wij zijn altijd erg actief op vakantie en kamperen daarbij het liefst. Lekker veel in de natuur en vrij primitief leven voor een paar weken en daarbij veel mooie wandelingen maken. Dit jaar gaan we ( op mijn verzoek ) naar de Franse Alpen. Hier heb ik echt heel veel zin in, maar om echte bergwandelingen te gaan maken heb ik wel meer gewicht nodig. Ik ben al wel weer aan het sporten in de sportschool om weer conditie en kracht op te bouwen, maar dit is allemaal nog maar minimaal en om écht die vakantie aan te kunnen moet ik nog aankomen.

 

 • Spontane tripjes zonder eetplanning en zonder aangepast bewegingsprogamma: wanneer ik nu iets ga doen, dan moet het vroeg in de planning staan of moet ik het qua eten zelf hebben geplant. Ook met vriendinnen afspreken is op deze manier best lastig en daar baal ik erg van. Ik zou wel weer gewoon random dagen ergens heen willen gaan zonder overal over in te zitten. Wat me daarbij ook frustreert nu is dat ik nog heel erg moet letten op mijn beweging. Omdat ik snel te veel beweeg en dat niet kan met mijn ( nog te lage ) gewicht. Ik zou graag weer onbeperkt kunnen bewegen, en met een gezonder lichaam kan dat wel.

 

 • Eten op gevoel en zonder aankomlijst: ik ben die aankomlijst echt zat, sowieso ben ik m’n eetlijst zat. Ik wil gewoon kunnen eten wanneer dat goed voelt voor mijn lichaam en de hoeveelheden die goed voelen voor mijn lichaam. Nu weet ik dat het nog te vroeg is om daarmee te beginnen en dat ik anders waarschijnlijk weer sneller in een afval-ritme kom, maar het lijkt me zo fijn om over een tijdje gewoon op gevoel te kunnen eten. Ook met een gezonder lichaam kan dit weer.

 

 • Geen zorgen voor m’n ouders en omgeving: het lijkt me ook heel fijn dat mijn ouders zich geen zorgen meer over me hoeven te maken. En geen rekening meer me me hoeven te houden. Nu merk ik dat dat heel erg gebeurt en ik weet dat het ook nog nodig is, maar de tijd dat die zorgen voorbij zijn lijkt me echt heerlijk. Dan valt er een last van hun schouders, maar ook een last van de mijne. Want ik voel me vaak erg schuldig naar mijn ouders en mijn omgeving. Omdat er toch veel rekening met mij en mijn anorexia moet worden gehouden.

 

 • Energie: vaak wanneer ik 1 grote activiteit op een dag doe zoals: een lang stuk wandelen, vrijwilligerswerk, een middag naar de stad o.i.d dan ben ik daarna echt doodop. Dit is vervelend, want vroeger zou ik nog prima andere dingen kunnen doen. Mijn energielevel is gewoon nog niet optimaal en dit kan alleen maar beter worden als ik wat meer reserves heb. Het zou zo fijn zijn om een lichaam te hebben die weer energie heeft en waar ik weer alles mee zou kunnen doen!

 

 • Als laatste motivatiebron heb ik weer oprecht kunnen voelen en gelukkig kunnen zijn: nu weet ik dat dit natuurlijk een motivatiebron voor op de lange termijn is. Mijn gevoel is al wel weer veel meer teruggekomen nadat ik in de kliniek veel ben aangekomen en daardoor is m’n geest veel meer helder geworden, maar het is nog lang niet optimaal. Ik zou graag weer oprechte emoties en gevoel willen hebben en daarop kunnen vertrouwen. Ook zou ik zo graag weer willen voelen hoe het voelt wanneer je echt gelukkig bent. Nou is mijn eetstoornis natuurlijk nog niet over, maar het vooruitzicht dat er jaren zijn waarin ik wél weer gelukkig ben zie ik nu echt al als een cadeautje.

Dit waren mijn motivatiebronnen die me helpen om het aankomen vast te houden. Ik lees deze vaak even over wanneer het aankomen lastig is of de compensatiedrang omhoog komt. Natuurlijk lijkt het de ene keer zonniger dan de andere keer, en kan je er de ene dag realistischer naar kijken en wil je echt dubbel en dwars voor je doelen gaan. Maar er zijn ook momenten dat het je allemaal niks interesseert en dat is ook oké. Dit zijn momenten en deze gaan weer over. Als je maar in je hoofd houd dat je eigen doelen en motivatiebronnen je gezonde kant zijn die naar je roept. Ik hoop dat je wat aan mijn motivatiebronnen had of dat je het interessant vond om te lezen.

Liefs,

Anne Dore

superthumb (4)

Advertenties

2 gedachten over “Motivatiebronnen om aan te komen”

 1. Mooie motivatiebronnen.
  Welke ik nog mis is het verwerken cq een plek geven van hetgeen aan de eetstoornis ten grondslag ligt. Wellicht maakt dit tevens dat je de ES minder nodig hebt.
  Succes 👍
  Gaat je lukken!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s