Onwetendheid en verwarring over eetstoornissen

Als je zelf geen eetstoornis hebt en je kent iemand in je omgeving die een eetstoornis heeft, dan heb je vaak bepaalde gedachten over een eetstoornis. Toen ik zelf ook nog geen eetstoornis had, dacht ik deze dingen zelf ook. Ik had eigenlijk helemaal geen goed beeld van wat een eetstoornis nou eigenlijk was. En dat er überhaupt nog andere eetstoornissen waren dan anorexia en boulimia had ik ook geen idee van. Vandaag behandel ik de misvattingen die mensen zonder een eetstoornis vaak denken over mensen met een eetstoornis. Zo laat ik zien wat een eetstoornis nou eigenlijk echt is, en wat er over het algemeen gedacht word over de ziektes.

  • Mensen met een eetstoornis zijn altijd mager: dit klopt niet, mensen met een eetstoornis komen in alle maten en vormen voor. De meeste mensen die een eetstoornis hebben, hebben zelfs géén ondergewicht. Wanneer er wel ondergewicht is, hebben deze mensen meestal anorexia. Maar ook mensen met anorexia hebben niet altijd ondergewicht, meestal krijgen ze dan de diagnose NAO: Niet anders omschreven, deze mensen hebben wel precies dezelfde eetpatronen en gedachten als iemand met anorexia. De mensen met boulimia hebben vaak een schommelend gewicht en de mensen die de diagnose BED ( Binge Eating Disorder ) hebben over het algemeen overgewicht.

 

  • Anorexia en boulimia zijn de enige eetstoornissen die er zijn: niet waar, er zijn meerdere soorten eetstoornissen en anorexia en boulimia zijn er maar 2 van. Ook heb je Binge eating disorder (BED), Niet anders omschreven (NAO) en Orthorexia.

 

  • Mensen met anorexia hebben geen honger en eten niks meer: dit is niet waar, van je eetstoornis mag je niet voelen dat je honger hebt en daarom zet je dit gevoel uit. De honger is er dus wel, maar er word niet op gereageerd. Ook is het onzin dat je niet zou eten als je anorexia hebt, je eet wel, maar vaak zijn dit hele kleine beetjes. Of je compenseert het er daarna weer af door bijvoorbeeld te veel te bewegen. Ik heb zelf bijvoorbeeld nog nooit een dag niet gegeten, maar ik kreeg gewoon heel weinig calorieën binnen, en sportte keihard. Alles wat ik binnenkreeg werd dus verbrand, en meer.

 

  • Mensen met een eetstoornis houden niet van eten: niet waar, vaak verlang je juist heel erg naar eten en wil je bepaalde voedingsmiddelen heel graag eten. Maar dit ontzeg je jezelf doordat het je dik maakt ( tenminste dat denk je ) of je jezelf het niet waard vind. Maar dat mensen met een eetstoornis niet van eten houden is niet waar, zij houden net zoveel van eten als ieder ander.

 

  • Wanneer iemand op gezond gewicht is, is de eetstoornis over: dit is niet waar, vaak begint nu pas de echte strijd. Je denkt en voelt namelijk nog precies hetzelfde als toen je nog wel ondergewicht had maar je lichaam past er niet meer bij. Het eetpatroon en de gedachten rondom eten en je lichaam moet nog helemaal ‘gezond’ worden, ook moeten de achterliggende functies van je eetstoornis nog worden aangepakt. Vaak krijg je in deze tijd de opmerkingen van: ‘maar je ziet er toch weer goed uit?’ en ‘Maar je eet toch weer goed, dan kan er niet meer zoveel aan de hand zijn toch?’. Let alsjeblieft op dat je deze opmerkingen niet maakt: hiermee voed je de eetstoornis en kan iemand een terugval krijgen. Ook kunnen bepaalde functies van het lichaam niet meer werken na een lange tijd ondergewicht te hebben gehad.

 

  • Een eetstoornis is een keuze: niet waar, een eetstoornis is een psychiatrische ziekte. Een eetstoornis overkomt je en kan je niet tegenhouden, wel kan je de ziekte zelf tegengaan maar dit kost veel tijd en moeite.

 

  • Alleen vrouwen krijgen een eetstoornis: niet waar, vrouwen zijn er wel gevoeliger voor dan mannen, maar ook mannen kunnen een eetstoornis krijgen. 1 op de 10 mensen met een eetstoornis is een man.

 

  • Mensen met anorexia zien zichzelf dik: dit is echt een cliché beeld wat mensen hebben over iemand met anorexia. Mensen met een eetstoornis kunnen niet objectief naar hun lichaam kijken aangezien ze alleen maar zien wat niet goed is. Vaak zijn het ook echt de momenten die het hem doen: wanneer je eetstoornis heel sterk is zie je andere dingen dan wanneer je je ‘goed’ voelt. Als ik mezelf als voorbeeld neem: mijn focuspunt ligt op mijn benen, dus deze zie ik bijna altijd als ‘te dik’, hoewel wanneer ik kijk naar mijn armen of mijn rug ik wel zie dat ik nog veel te mager ben.

Cliché beeld:

639997e3f8099d27e43762d5128378a6

  • Een eetstoornis is niet zo schadelijk en heeft amper gevolgen: niet waar, dit word vaak zo onderschat. Een eetstoornis is echt heel erg schadelijk, het maakt zoveel in je lichaam kapot. Door braken, laxeren, eetbuien en ondergewicht gaan je organen, spieren, botten en hersenen achteruit. Je orgaanfuncties kunnen ook uitvallen, je kan een hartstilstand krijgen, je botten worden overbelast ( ze gaan slijten en ontkalken ) en je bloeddruk kan gevaarlijk laag worden. Ook heb je veel eetstoornis-kwaaltjes zoals: haaruitval, broze nagels, tanden die kapot zijn gegaan door maagzuur. En dat zijn dan alleen nog maar fysieke gevolgen. Enkele andere gevolgen zijn: isolatie, zorgen en depressie. Maar ook de dood komt vaak voor bij mensen met een eetstoornis, 10 procent overlijd.

Zo zie je maar dat veel dingen die worden gedacht over een eetstoornis niet kloppen. Pas wanneer je zelf een eetstoornis hebt snap je écht hoe het in elkaar zit. Maar ik hoop hiermee de mensen zonder eetstoornis een kijkje te geven in hoe het echt is.

Liefs,

Anne Doreeetstoornis

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s