Mooi weer en kleding

Het weer was erg mooi afgelopen week en daar moet je je natuurlijk op kleden. Dit is voor iemand met een verstoord zelf- en lichaamsbeeld erg lastig. Ik vertel daarom hier wat ik droeg en wat ik erbij denk en voel.

De afgelopen week was de temperatuur rond de 20 graden en dat is echt lekker. Je hoeft geen jas meer aan, kan t-shirtjes, jurkjes, rokjes, hemdjes en shortjes dragen. Voor velen een bevrijding, maar ik vind het best wel eng. Het liefst draag ik een lange broek met een shirt. Gewoon omdat ik mezelf wil verbergen. Niet mijn benen, buik of armen laten zien. Ik vind mezelf niet mooi en ik vul de gedachtes van anderen in en denk dat zij mij ook niet mooi vinden, dus ik verberg mezelf het liefst.

In de beginperiode van mijn eetstoornis droeg ik elke zomer lange of driekwarts broeken, maakt niet uit hoe warm het was. Ik schaamde me voor mijn benen. Ze hadden allemaal lelijke bultjes en ze waren vet. Toen ik steeds meer ging opletten naar wat anderen droegen ging ik ook meer rokjes en shorts dragen, maar ik voelde me er niet fijn in, ik zou toch wel commentaar krijgen.

Nu dan?

Ik leer steeds meer en meer wat ik leuk en fijn vind, ik probeer ernaar te luisteren. Soms lukt dat en soms schreeuwt dat monstertje in mij heel hard dat ik het niet moet doen. Ik draag vaker rokjes, jurkjes en hemdjes. Ook omdat ik nog maar net op gezond gewicht zit en niet weet hoe mijn lichaam reageert op de temperatuur, vind ik het erg lastig om me ernaar te kleden. Ik krijg het namelijk snel koud, maar mijn lichaam is ook niet gewend aan de warmte en dan krijg ik het stikheet.

Het was het ongeveer 24 graden. Voor Nederland is dat best warm. ‘s Ochtends is het dan nog erg fris, dus ik ga op zoek naar iets wat ik de hele dag kan dragen, want ik houd niet zo van omkleden. Ik kijk in mijn kastje met kleding op zoek naar leuke t-shirtjes of topjes. Wat zie ik? Zwart, zwart, zwart, nog meer zwart en een paar andere donkere kleuren. Waarom moest ik altijd donkere kleuren kopen? Alleen om die onzekerheid dat kleuren mij niet stonden. Uiteindelijk had ik een lange rok aangetrokken en een bordeaux gekleurd shirtje met driekwart mouwen. Eenmaal buiten en in de zon krijg ik het heel erg warm. Ugh, wat moet ik dan aan? Ik heb alleen maar zwarte shirtjes en hemdjes. Nouja, dan moet dat maar. Ik ga wel op zoek naar meer kleuren binnenkort.

IMG-20170523-WA0014
hier droeg ik een shortje met blote benen. Erg lastig, maar ik heb het wel gedaan.

Ik heb uiteindelijk een shortje aangetrokken met een t-shirt. Dat shortje is best spannend, maar omdat ik samen met mijn zusje naar buiten ging en we lol hadden heb ik er niet veel van gemerkt en heb ik het gewoon de hele middag kunnen dragen.

IMG-20170523-WA0010
deze foto heeft mijn zusje gemaakt. Ik vind hem verschrikkelijk, maar mijn zusje vind hem erg mooi. Ze vind hem mooi omdat ik een oprechte lach heb en die heb ik niet vaak. Ik vind het lelijk omdat mijn neus zo groot is, mijn haar zit niet goed.. HO STOP. Ik krijg te horen dat ik mooi op de foto sta. Dát is belangrijk.

Soms is het weer best wel wisselend. Er was op woensdag voorspeld dat het ongeveer 20 graden zou worden, dus dat is niet erg warm. Aangezien ik het snel koud heb, heb ik toch een t-shirtje en een spijkerbroek aangetrokken en daar overheen een jas. Op de terugweg werd ik nageroepen door een stel jongens en dan denk ik gelijk dat er iets mis is met mij. Ben ik te dik, te lelijk of loop ik verkeerd ofzo? Maar het kan ook zijn dat ze gewoon een vraag hadden over waarom ik bijvoorbeeld mijn jas dicht had, want ja ik had het koud. Ik heb het laten varen en ben gewoon verder gegaan.

Een dagje naar een plas om eventueel te zwemmen en dan een bikini aan? Eeeehm, voor mij het liefst niet. Ik heb al jaren het zwemmen en een bikini dragen vermeden, ik voel me er gewoon niet fijn bij. Die bikini die ik heb is ook al jaren oud, hij is nog in goede staat, maar ik vind het gewoon niet meer kunnen. Ik ga wel naar de plas toe, maar ik draag gewoon een luchtig jurkje over mijn bikini heen.  Ik blijf er totdat ik niet meer tegen mijn gevoel kan vechten. En ik had gelukkig iemand bij me die mijn gedachtes kan relativeren en op me lette, dus dat was erg fijn.

Iets positiefs: Ik had afgelopen week wel iets luchtigs aan waar ik me fijn in voelde. En nee ik heb deze foto niet bewerkt met een filter. Het enige wat ik heb gedaan is de kleuren wat helderder gemaakt en hem wat rechter gezet. Dit ben ik. Nog wel een beetje veilig, maar ik draag een strak shirtje, die ik erg leuk vind, met een rokje en een panty. Je ziet mijn benen wel, maar niet helemaal. Stapje voor stapje. Elke keer weer een uitdaging aangaan en dit weer is er eigenlijk wel perfect voor.

IMG_1846

Onthoud: jij bent jij, jij bent uniek en niemand kan dat veranderen. Je bent prachtig zoals je bent en laat zien dat je prachtig bent. Draag wat jij leuk vind en laat je niet door anderen beïnvloeden.

Gaan jullie ook deze uitdaging met mij aan?

Veel liefs, Rianne

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s