Life update Hanneke

In mijn vorige life update schreef ik over de worsteling rondom het stoppen/afbouwen van therapie. Vorige week heb ik antwoord gekregen van mijn therapeut, misschien niet het antwoord waar ik toen op had gehoopt, maar het is goed. Vanaf nu heb ik een keer in de maand ambulante therapie en ongeveer 1 keer in de 2 maanden systeemtherapie. Stiekem had ik gehoopt dat het mogelijk was om het ambulante traject helemaal stop te zetten maar dit was geen optie. Nu, achteraf, ben ik daar ook wel blij om. Misschien is het angst en misschien ook niet, maar ik had het idee dat helemaal stoppen te overmoedig was.

Op dit moment sta ik op een punt in mijn leven waarin ik keuzes moet maken, grote keuzes en kleine keuzes. En dat is iets wat ik heel moeilijk vind, want waarop moet ik mijn keuzes nou baseren? Als kind werden keuzes vaak voor jou gemaakt en soms verlang ik terug naar deze tijd. Want als het dan niet de juiste keuze was, was het niet jou schuld, toch?

In de loop van mijn leven heb ik geleerd dat het niet gaat om het maken van de juiste keuze, het gaat om dat wat je er van leert. Het proces rondom het maken van de keuze. Tot voor kort koos ik voor de meningen van anderen, ik wou iedereen tevreden houden en ging hier volledig in mee. Ik was bang voor de oordelen van anderen, bang op afwijzing. Maar ook was het een vlucht om niet stil te hoeven staan bij wat ik wou, want dit wist ik niet. Ik was een neutraal persoon en had geen eigen mening, ik was een kameleon.

images (1)

Ook ben ik er in de afgelopen 2 jaar achter gekomen dat ik hoog sensitief ben, wat in mijn geval een voor- en een nadeel is bij het maken van keuzes. Zodra ik iets vertel aan iemand kan ik al snel merken wat zijn of haar mening is, zonder dat ze dit uitspreken. Op deze manier verzamel ik dus heel veel meningen waardoor ik in de war raak, want wat was nou ook al weer mijn eigen mening?

Een voordeel, en iets wat ik heel erg heb moeten leren, is dat ik goed op mijn gevoel kan vertrouwen. Ik ben een hele rationele denker waardoor ik mijn gevoel aan de kant zet. Door stil te staan bij mijn gevoel in plaats van mijn verstand is het maken van een keuze vaak makkelijker. Ik bedoel niet dat ik mijn verstand niet mee laat wegen in een keuze, maar ik heb mijn gevoel meer ruimte gegeven. Want sommige keuzes kun je niet maken door rationeel te denken.

Van mijn moeder heb ik ooit eens een vaandel gekregen met de tekst “Volg je hart want dat klopt”. Deze quote heeft mij heel erg geholpen bij het leren vertrouwen op mijn gevoel. Want vertrouwen hebben in mijn gevoel, terwijl ik niet eens vertrouwen heb in mijzelf….Ik wist niet hoe ik dit moest doen.

volg-je-hart-2

Hoe ik dit vertrouwen weer heb gekregen is door mijn twijfels uit te blijven spreken, op te schrijven en daarna een knoop door te hakken. Want geen keuze is ook een keuze. Keuze gaf en geeft bij mij chaos, en chaos is paniek. Door maar alle gedachtes en meningen op te schrijven kan ik de chaos weer een beetje ordenen. De enige manier om er achter te komen of jou keuze de juiste is, is door het te doen. Wees niet bang voor de meningen van anderen, en wees niet bang voor fouten. Veel keuzes zijn niet definitief, dus als het niet de juiste is kun je altijd nog een andere weg zoeken.

 

Liefs Hanneke 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s