Mijn lichaam tijdens het aankomen

Vandaag behandel ik in onze vaste rubriek: ‘Lichaam’, hoe mijn gevoel zich ontwikkeld ( op eetstoornis en gezond gebied ) bij het aankomen, hoe ik daarbij over mijn lichaam denk en hoe ik ermee omga dat mijn gewicht omhoog gaat. Ook vertel ik dat wanneer ik een dip heb, of de eetstoornis weer groter word, wat ik dan doe om mijn lichaam en geest rustig te houden en me weer beter te voelen.

Op dit moment zit ik weer in een stijgende lijn qua gewicht en hoog ik elke week mijn eetlijst op, ik probeer op een gezonde manier aan te komen en daardoor voelt het voor mij niet verkeerd wanneer ik extra moet eten. Ook de afgelopen weken heb ik weer keihard gestreden tegen mijn eetstoornis en ben ik dus meer aan het eten en probeer mijn bewegingsdrang in toom te houden. Ik heb ‘beweegregels’ waar ik me aan houd. Doordat ik zelf zo’n enorme drive heb om op vakantie te kunnen straks en om te kunnen studeren na de zomer merk ik dat m’n gezonde stem de afgelopen weken erg groot is. Het is op dit moment dus goed te doen om meer te eten en doordat ik vrij rustig aankom ( zo’n 2 a 3 ons per week ), kan mijn geest het ook goed bijhouden. Ik heb het gevoel dat ik mijn lichaam de meeste tijd realistisch zie en dat helpt me ook om mijn geest rustig te houden. Over het algemeen voelt het aankomen nu dus nog goed en heb ik het gevoel dat mijn geest zich mee ontwikkeld met mijn lichaam.

Wat helpt mij bij het aankomen?

Sport en yoga: Ik ben altijd veel in beweging en hier ziet ook echt de grootste valkuil van mij. Ook al eet ik vrij veel nu, het is alsnog lastig om aan te komen aangezien ik zoveel beweeg. Ik fiets eigenlijk elke dag, wandel, doe aan yoga en sport ook nog eens 2x in de week. Nou let ik nu wel echt op m’n beweging en beperk ik het, maar het bewegen geeft me ook nog enigszins een gevoel van gezonde controle: ik voel me sterker worden door spieropbouw en ben lekker in beweging. Door de spieropbouw heb ik ook een beter gevoel over het aankomen: ik kom niet aan in vet, maar ook in spier. Ook eet ik vrij gezond ( ik snoep ook echt wel eens een taartje of koekjes hoor! ), en ziet m’n eetlijst er over het algemeen ‘clean’ uit en dat geeft me een goed gevoel. Let op: dit wil niet zeggen dat ik geen suiker, koolhydraten of vetten binnen krijg. Dit krijg ik namelijk wel! Maar in goede porties. Ook doe ik aan yoga om mijn geest rustig te houden en mijn lichaam flexibel te houden. Dit is voor mij echt een uitkomst, het voelt enorm fijn. Ik krijg het gevoel dat mijn lichaam en geest dan samen in balans zijn. Wanneer ik me slecht voel over mijn lichaam en de anorexia me opeens allemaal kilo’s laat zien die er niet zijn ga ik vaak yoga doen om rustig te worden of een stukje rustig wandelen.

18664627_1177891055673072_2335579698432549588_n

Nu kan het zijn dat jij bezig bent met aankomen maar helemaal niet sport: gewoon omdat je het niet leuk vind of omdat het je bijvoorbeeld is afgeraden: dit is ook helemaal oké! Besef goed dat iedereen op zijn/haar eigen manier aankomt en dat je daarin je eigen weg moet vinden, wat voor jou goed voelt en wat jij met je therapeut/diëtiste en omgeving hebt afgesproken.

Wat ik ook doe om rustig te worden wanneer m’n eetstoornis hard aan het trekken is, is me focussen op mezelf verzorgen. Lange tijd heb ik mijn lichaam zo uitgebuit en kapot gemaakt, dat het nu wel wat meer liefde kan gebruiken. Daarom scrub ik vaak m’n huid, gebruik ik maskers, lotions en vooral huidolie. Ik gebruik natuurlijke olie van Holland & Barrett ( vroeger de Tuinen ), en smeer daar dan m’n hele lichaam mee in. Ik ga rustig mijn hele lichaam af en probeer dan niet te oordelen over wat ik zie of aanraak. Een techniek die ik mezelf heb aangeleerd en wat me ook rustig maakt. Als dat niet lukt probeer ik te bedenken bij elk lichaamsdeel bij wie ik het wél mooi vind. Eigenlijk kom ik dan altijd uit bij mensen die een veel voller lichaam hebben! En dat geeft me hoop en motivatie. Misschien iets wat je uit zou kunnen proberen?

Het laatste wat ik doe is via internet ( of op straat ) zoeken naar mensen die wat voller zijn, maar ook gelukkig zijn! Die hun lichaam accepteren en er vooruit komen dat ze trots zijn op hun lichaam. Deze mensen zijn zo inspirerend! Zelf kijk ik vaak op de instagram-accounts van: theashleygrahamabeauty_and_abeast_lisavancuijkamalieleekatiehwillcoxbitingback. Dit zijn vooral ‘body positive’ vrouwen of vrouwen die zijn hersteld van een eetstoornis.

Maar dit hoeft niet eens perse, ook kijk ik vaak naar youtubers/instagrammers of filmsterren die me gewoon inspireren om hoe ze zijn en hier put ik ook motivatie uit, bijvoorbeeld: professionalwildchild – emilia_clarke yara_michels ellepearlslaurabrijdeproud2bmeannanooshin en niennke. En zo zou ik nog wel even door kunnen gaan. Op deze manier kwam ik er eigenlijk achter dat ik vrouwen die vrouwelijke vormen hadden veel mooier vond, en als ik dan naar mezelf in de spiegel keek, ik zag dat ik dat magere eigenlijk helemaal niet mooier vind. Dit helpt ook heel erg om een positief gevoel te krijgen over het aankomen.

lichaam nr 2.png

Ik hoop dat je hier wat aan hebt gehad en er motivatie/inspiratie uit haalt!

Liefs,

Anne Dore

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s