Soorten eetstoornissen

Wanneer je het over een eetstoornis hebt of je hoort erover, denk je al snel aan anorexia of boulimia. Maar dat er nog meer eetstoornissen zijn is vaak niet bekend. In deze blogpost behandel ik de verschillende soorten eetstoornissen die er zijn, en geef daarbij kort uitleg over wat deze eetstoornis inhoud.

Anorexia nervosa: mensen met anorexia nervosa zijn bang om dik te worden en durven daarom niet echt aan te komen. Ook zien ze zichzelf niet naar de werkelijkheid en hebben ze dus geen objectief beeld van hoe ze eruit zien. Mensen met anorexia liegen vaak over hun eten om er onderuit te komen en hebben last van compensatiedrang. Ze willen het eten er weer af krijgen door bijvoorbeeld te laxeren, te compenseren, te bewegen of te braken. Wat ook typisch is, is dat een anorect pas vrij laat kan erkennen dat zij/hij een eetstoornis heeft. Anorexia komt in verschillende vormen en maten voor. Het afvallen is voor mensen met anorexia een vorm van controle, of het word soms ook een verslaving genoemd.

Boulimia nervosa: ook mensen met boulimia zijn continu bezig met gewicht en lichaam. Bij boulimia zijn er vaak heftige eetbuien, maar omdat je niet aan wil komen van deze eetbuien gaan ze het weg compenseren, heftig sporten, braken, laxeren etc. De eetbuien van mensen met boulimia lopen vaak via een bepaald patroon: ze fantaseren over eten, dan kopen ze het, dan gaan ze het eten ( dit is heel dwangmatig, zonder te proeven of genieten, er is op dit moment ook geen controle ) en daarna komt het schuldgevoel. Mensen met boulimia hebben vaak een normaal gewicht maar vinden aankomen verschrikkelijk.

BED ( Binge Eating Disorder ): word ook wel eetbuistoornis genoemd. BED lijkt vrij veel op boulimia nervosa. Bij een eetbuistoornis heb je last van enorme eetbuien die telkens weer terugkomen. Het verschil met boulimia is dat je het niet gaat compenseren, je gaat dus bijvoorbeeld niet braken of overmatig bewegen. Hierdoor hebben de mensen met een eetbuistoornis overgewicht en voelen ze zich dik. Ook voelen ze zich vaak schuldig over de eetbuien en hebben depressieve gevoelens.

NAO ( Niet anders omschreven ): Mensen met NAO hebben vaak een aantal kenmerken van anorexia, boulimia en/of BED, maar passen niet helemaal bij 1 van de 3. Ook zijn mensen met NAO volledig geobsedeerd door hun lichaam en gewicht. Maar vaak hebben mensen met NAO wel een ‘gezond’ gewicht. Ook mensen met NAO willen graag afvallen, hun gewicht onder controle houden en kunnen heftige eetbuien hebben.

Orthorexia nervosa: mensen met orthorexia zijn geobsedeerd met hun lichaam en gezondheid bezig. Ze zullen alles doen om hun lichaam ‘in shape’ te houden en gezond te eten. Hierbij is Fogo vaak ook aanwezig: ‘Fear of Going Out’: je durft de deur niet meer uit voor speciale gelegenheden, om uit te gaan met je vrienden of bijvoorbeeld naar een verjaardag omdat je bang bent dat zo je schema voor het sporten/eten in de war komt, of dat je bang bent dat er niks ‘gezonds’ op tafel staat. Orthorexia is vaak gepaard met extreem gewichtsverlies en daarbij sluipt de eetstoornis er langzaam in. Je verband telkens meer uit je eetpatroon en gaat telkens harder sporten. Orthorexia gaat soms over in Anorexia, maar dit is lang niet bij iedereen zo.

Hierbij de eetstoornissen op een rij, ik hoop dat ik een duidelijk beeld geschetst heb van de verschillende eetstoornissen. Ik wil wel graag benadrukken dat elke eetstoornis éven ernstig is. Bij alle eetstoornissen is je lichaam heel erg ziek en kan het tot de dood leiden. Mocht je dit lezen en herken je jezelf heel erg in 1 van de type eetstoornissen, neem dan contact op met je huisarts. Hoe eerder je er bij bent, hoe beter je de eetstoornis nog tegen kan gaan.

Liefs,

Anne Dore

eetstoornissen-wolk-smal

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s