Mijn ervaring met antidepressiva

In deze blog vertel ik je over mijn ervaring met anti-depressiva, waarom ik het gebruik en wat het me brengt. Veel vrouwen/mannen met een eetstoornis ( of zelfs zonder eetstoornis ) twijfelen over het beginnen aan anti-depressiva. Ze willen graag de negatieve gevoelens zélf weg krijgen. Ze vinden dan dat ze falen in hun strijd tegen de depressieve gevoelens of dat ze niet willen toegeven dat ze depressief zijn. Ook zie je vaak dat mensen de controle niet uit handen willen verliezen, maar ben je de controle niet al lang verloren wanneer je je zo voelt? Helaas kiezen telkens meer mensen daarom om het niet te nemen of kiezen ze er pas na een hele lange tijd van twijfel voor. Persoonlijk vind ik dat jammer, aangezien ik het zie als een hulpmiddel die je juist erg kan helpen in je herstel. Twijfel je zelf over het gaan gebruiken van betreffende medicatie? Misschien kan deze blog je dan helpen.

Ongeveer een jaar geleden begon ik met het slikken van anti-depressiva. Ik zat toen in een periode dat het echt heel erg slecht met me ging, lichamelijk was ik helemaal op en geestelijk kon ik niet meer. Ik kon me niet meer tot eten aan zetten en was echt doodongelukkig. Ik had veel paniekaanvallen, kon niet meer slapen, liep vast in therapie en wist geen uitweg meer. Ik ging naar de arts bij Human Concern en werd door haar met spoed gestuurd naar de psychiater van Human Concern in Amsterdam, hij stelde voor om te beginnen met anti-depressiva. In eerste instantie had ik dezelfde instelling als wat vele anderen hebben: ‘ik doe het zelf wel, ik moet het zelf ook kunnen opbrengen om de depressieve gevoelens weg te krijgen’. Maar ik was helemaal op en ik voelde me zo verschrikkelijk dat ik ermee instemde. Als het me dan zou helpen dan zou het wel goed zijn.

hsfile_283039.jpg

En echt, het heeft me zó geholpen. Het had een aantal weken nodig om te gaan werken maar het heeft me echt zo enorm goed gedaan ( en dat doet het nog steeds ). Ik kreeg alles weer veel meer helder in m’n hoofd, had meer rust en het eten leek opeens niet zo eng meer. De paniekaanvallen werden ook steeds minder en ik kreeg zelfs de kracht om aan te willen komen. In de kliniek heeft het me ook heel erg geholpen en ook nu merk ik dat ik me positiever voel, sneller over moeilijke gebeurtenissen heen kom en veel beter kan omgaan met de heftige gevoelens bij therapie en het eten (aankomen). Door de anti-depressiva ervaar ik meer rust en minder negatieve gevoelens over mezelf en mijn leven. Ook had ik vroeger vaak dat ik het gevoel had dat muren op me af kwamen en dat ik me moest isoleren van mensen, dit werd allemaal een stuk minder met het gebruik van anti-depressiva. En wat het beste is: het heeft me enorm geholpen in mijn motivatie, ik dacht vorig jaar echt dat ik niet meer beter zou worden en dat ik dood zou gaan. Toen het rustiger in m’n hoofd werd, wist ik dat ik er tegen kon gaan vechten en toen kreeg ik ook echt de kracht om dat te gaan doen.

Natuurlijk, het is geen wondermiddel. Je bent niet opeens af van je depressieve gevoelens en je eetstoornis. Dat blijft en moeilijke dagen blijven ook. Maar het kan je wel enorm helpen om verder te komen in je herstel en therapie. Je krijgt meer rust in je hoofd en hebt minder negatieve gevoelens.

De werking van anti-depressiva:

In de hersenen zijn veel stoffen actief. Onder andere voor het overbrengen van ‘boodschappen’ tussen zenuwcellen. Twee van die boodschappers (neurotransmitters) heten serotonine en noradrenaline. De hoeveelheid serotonine en noradrenaline die tussen de hersencellen aanwezig en actief is, houden we verantwoordelijk voor onze stemmingen. Als er sprake is van een gebrek aan deze stoffen, kan een depressieve stemming ontstaan. De antidepressiva zorgen ervoor dat deze tekorten weer aangevuld worden. Dat kan bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat de stoffen langer actief blijven als boodschapper tussen de zenuwcellen.

bron: de werking van anti depressiva.

Er word vaak negatief over anti-depressiva gesproken en mensen zijn vaak bang voor de bijwerkingen ( waar ik persoonlijk amper wat van merk/heb gemerkt ). In de weken dat de anti-depressiva inwerkt kan je bijwerkingen ervaren. Dit geld lang niet voor iedereen en mocht je ze wel krijgen: ze nemen weer af of verdwijnen zelfs helemaal. Laat je niet bang maken door de bijwerkingen die er vaak bij genoemd worden. Ook denken veel mensen dat anti-depressiva niet helpt. Je kan mij als voorbeeld nemen om te zien dat het juist wél heel goed helpt en dat het je net dat extra steuntje in de rug kan geven. Anti-depressiva is niet iets waardoor je faalt als je het gebruikt, het is een hulpmiddel in een tijd van je leven dat je dat extra steuntje nodig hebt om er weer uit te komen. Het is niet zo dat je dit voor altijd moet gebruiken ( en ook al is dat wel zo, ik zelf zou daar echt geen problemen mee hebben ), je bouwt het wanneer het beter met je gaat gewoon weer af. Ik vind het echt heel fijn dat het zo goed werkt en zou er echt niet zonder willen nu, het helpt me en ik heb ook geaccepteerd dat het me mag helpen.

Mocht je twijfelen over het beginnen aan anti-depressiva, ga dan naar een psychiater of arts, ga niet zelf via internet verschillende soorten opzoeken. Er is namelijk zoveel informatie over en je kan het beter aan iemand overlaten die er écht verstand van heeft. Heb je nog specifieke vragen over anti-depressiva of twijfel je over het beginnen hieraan? Dan mag je me altijd een mailtje sturen via contact.

Liefs,

Anne Dore

depression-quote-1

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s