Lichamelijk contact

Lieve lezers,

Vandaag weer een blog over het thema lichaam. Iets wat mij  in mijn eetstoornis erg bezig houdt is lichamelijk contact. Fijn, maar zo eng!

Lichamelijk contact is iets wat je (bijna) dagelijks hebt, je geeft iemand een hand, een knuffel of een kus. Maar voor mij, en voor veel anderen met een eetstoornis, is dit iets heel ingewikkelds. Want op dagen dat mijn eetstoornis erg aanwezig is en ik mij dus heel dik voel vind ik het moeilijk als mensen aan mij zitten. Het liefste vermijdt ik dit dan ook.

Sinds een half jaar heb ik een relatie en hierin merk ik dat dit thema soms best een dingetje is. Want hoe leg je nou aan je partner uit waarom je even geen knuffel wilt. Ik ben altijd bang dat ze dit zien als een afwijzing, terwijl dit niet het geval is. Gelukkig heb ik het hier vaak over met mijn vriend en heeft hij hier veel respect voor. Ik heb aan hem uitgelegd dat het niet is dat ik het niet wil, maar dat ik het niet kan. Ik kan het op dat moment niet verdragen dat ik mijn eigen lichaam voel, of dat een ander mijn lichaam voelt.

hug1

Helaas is het niet altijd zo makkelijk, want vaak is het zo dat ik op deze momenten een knuffel juist heel hard nodig heb. Jep mannen zeggen dat vrouwen ingewikkeld zijn, maar vrouwen met een eetstoornis zijn nog net een tikkeltje ingewikkelder 😉 Mijn gevoelens staan op dat moment zo op zijn kop dat de eetstoornis het over gaat nemen. En als de eetstoornis het overneemt zal hij even goed duidelijk maken dat ik vies, dik en lelijk ben en dat niemand mij aan wil raken. Mijn hoofd en gevoel staan dan dus dwars tegenover elkaar.

Mijn tip voor mensen die hier mee te maken hebben, vraag naar de reden waarom die knuffel niet kan. Vaak helpt het om er even over te praten. Het is soms ingewikkeld om deze dingen uit jezelf te zeggen, maar zodra er na gevraagd wordt voel ik mij altijd minder bezwaart en opgelaten om er over te praten. En mijn eigen ervaring, die knuffel is dan vaak meer dan welkom. Maar blijf grenzen respecteren, als het na praten nog steeds een nee is, doe het dan ook niet.

En voor alle lieve lezers met een eetstoornis, probeer een knuffel eens te ontvangen zonder te oordelen over je eigen lichaam. Hoe moeilijk het soms ook is, het helpt. Hoe meer knuffels ik krijg, hoe meer ik er van kan genieten. Het geeft mij het gevoel er te mogen zijn. Even een omhelzing van iemand die om je geeft. Ontvang die liefde, want dat verdien je!

Liefs, Hanneke

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s