Broodbuik

Vandaag behandel ik in ons vaste rubriek: ‘Lichaam’, het dieetbegrip: ‘broodbuik’. Ik vertel je wat het inhoud, hoe de meeste mensen er tegenover staan en hoe ik hiernaar kijk. Ook vertel ik in deze blog hoe ik nu kijk naar mijn lichaam en hoe het fysiek en geestelijk met mijn lichaam(sbeeld) gaat. Let op: ik deel een ( voor mij ) lastige foto, waarin ik mezelf kwetsbaar op stel.

Aankomen

Mijn aankomproces is nog steeds lastig, afgelopen week was ik wat afgevallen en ik merk dat naarmate ik meer eet, mijn bewegingsdrang weer sterk op komt. Ik had er altijd al wel last van, maar nu begint het weer dwangmatig te worden. Wel probeer ik dit heel erg onder controle te houden door mezelf maximale tijden op te stellen die ik mag bewegen. Opzich gaat het met mijn lichaamsbeeld wel goed, ik zie mijn lichaam volgensmij vrij goed zoals het is, alleen het probleem is nog wel dat de acceptatie ver te zoeken is.

Afgelopen week heb ik samen met mijn therapeut het laatste deel van mijn lichaamsbeeld behandeld: mijn buik. Dat was erg confronterend om te zien. Ik was best angstig van te voren dat hij dik zou zijn doordat ik veel meer moet eten, maar het tegenovergestelde bleek. Ik was hartstikke plat en mijn ribben zijn nog steeds zichtbaar, ik had zelfs zo’n platte buik dat ik weer een beginnende sixpack krijg. Natuurlijk komt dit deels door het sporten, maar het komt ook doordat ik erg op mijn voeding let. Mijn buik was het resultaat van weer obsessief ‘gezond’ bezig zijn en daarbij veel bewegen. Het deed me denken aan het begin van mijn eetstoornis en de alarmbellen begonnen te rinkelen. Dit is helemaal niet wat ik wil! Ik hoef geen platte buik te hebben, ik hoef geen lijntjes te hebben, ik wil gewoon weer gezond zijn. Ik dacht dat ik heel goed bezig was, maar terwijl ik mijn anorexia probeer te overwinnen, komt mijn orthorexia weer gezellig de hoek om kijken. Samen met mijn therapeut en diëtiste gaan we hierover nadenken, hoe ik daar ook een balans in ga krijgen.

broodbuik (1).JPG

Maar nu wil ik even stil staan bij het dieetfenomeen: broodbuik. Ik hoor dit telkens meer en ook in de sportschool afgelopen week viel het woord weer een paar keer in een gesprek. Ik word er niet goed van. Natuurlijk heeft het voor mij een dubbele lading aangezien ik het eerst ook niet durfde te eten, maar nu ik merk dat het totaal geen verschil maakt moet dit begrip maar eens de wereld uitgewerkt worden. Veel mensen beweren namelijk dat je van brood door de vele koolhydraten een broodbuik zou krijgen: dit zou een dikke buik zijn met vetrollen. Je zou dus beter brood kunnen laten staan. Zelf heb ik enorm veel last gehad van dit begrip, ik geloofde er heilig in en brood eten was voor mij dan ook echt een ‘no-go’. De eerste keer dat ik weer brood moest eten zat ik te huilen en kreeg ik het eerst niet eens naar binnen. Nu ben ik een stuk verder en eet ik veel meer brood en een broodbuik? Absoluut niet, eerder het tegenovergestelde. In brood zitten goeie koolhydraten waardoor je energie krijgt en bezig kan gaan, ook zit er in een boterham vaak maar rond de 80 calorieën, en dit valt dus erg hartstikke mee in vergelijking met superfoods en bijvoorbeeld avocado’s ( die dan weer héél erg populair zijn bij diëten maar wel bomvol calorieën zitten ). Begrijp me niet verkeerd, ik eet het liefst ook zo gevarieerd en gezond mogelijk maar het idee dat je van brood dik word en dat het ongezond is, daar ben ik helemaal van terug gekomen.

Als je een eetstoornis hebt, kan het moeilijk zijn om weer te beginnen met brood eten. Mijn tips zijn om het rustig op te bouwen, doe bijvoorbeeld eerst eens 1 boterham met vrij makkelijk beleg, en bereid dan langzaam uit. Doe er eerst eens een cracker bij, of wat yoghurt, en ga dan over naar een volgende boterham. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het word. In de kliniek moest ik 7 boterhammen eten op een dag, en vaak ook nog luxe broodjes erbij, het went!

Ik hoop dat je nu begrijpt dat al die diëten, waarbij ze allemaal weer wat anders beweren en de afval-begrippen: broodbuik, superfoods, fitgirl, niet eten na 8 uur, koolhydraten vermijden je om de oren vliegen niet kloppen. Ze beweren allemaal weer wat anders en het enige wat je ervan krijgt is dat je niet meer weet wát je nou moet doen. Eet gezond en beweeg, maar geniet af en toe ook gewoon van een stukje taart of een grote koek.

Liefs,

Anne Dore

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s