Bananenbrood met rood fruit – recept

Vandaag deel ik met jullie m’n eigengemaakte recept voor bananenbrood. Ik heb vaak dingen uitgeprobeerd qua recepten, maar heb deze zelf samengesteld en vind hem erg lekker. Hij is goed zoet door de bananen en rood fruit, maar er zitten geen toegevoegde suikers bij. Een gezond alternatief voor een cake! In mijn orthorexia periode heb ik helemaal geen ( tot bijna geen ) suikers gegeten en ook in de periode van m’n anorexia en het aankomen vond ik suikers heel erg lastig. Het liefst had ik ze helemaal niet of heel weinig. Ik maakte dus vaak zelf ‘suikervrije’ ( niet helemaal suikervrij maar met natuurlijke suikers ) tussendoortjes. Let wel op want met een eetstoornis is het belangrijk dat je wel weer dingen zoals koekjes, snoepjes en andere producten met suikers leert te eten. Hierdoor zal je eerder herstellen. Natuurlijk zijn suikers niet perse heel goed, maar het is gewoon een kwestie van balans vinden en er niet té veel van binnen krijgen.

Toch deel ik dit receptje omdat ik er veel aan heb gehad in de tijd dat ik weer moest leren eten. Het is een mooi opstapje voor een gewone koek of cake, of anders een leuke afwisseling.

Wat heb je nodig?

Een mixer, bakblik, bakpapier, oven, blender/staafmixer, vork, lepel en een plastic bak/kom.

 

1.jpg

Voor het bananenbrood:

  • 100g blauwe bessen/frambozen
  • 100g speltmeel
  • 50g havermeel ( ik doe havermout in de blender om er havermeel van te maken )
  • 3 grote bananen
  • 3 eieren ( vergeten op de foto te zetten, sorry! )
  • 2 eetlepel honing ( of 1 als je het eng vind )
  • 2 theelepels kaneel ( of 1 als je het eng vind )
  • 1 theelepel bakpoeder

P1040052.JPG

Stap 1: Verwarm de oven voor op 175 graden. Weeg de 50g havermout af en maal de havermout in de blender tot havermeel. Je kan ook havermeel kopen maar dit is véél duurder dan wanneer je het gewoon zelf maakt! Weeg dan het speltmeel af en voeg ze bij elkaar in de kom.

2.jpg

Stap 2: Prak de 3 bananen met een vork tot een vrij glad mengsel en voeg het mengsel toe aan de kom. Doe er daarna 3 eieren bij en de eetlepel bakpoeder. Nu mix je het beslag 3 minuten tot 1 geheel. Wanneer je dat hebt gedaan ga je de honing toevoegen en de kaneel. Nu blend je het nog een keer samen, mix het geheel zo’n 2 minuten goed door elkaar.

3.jpg

Stap 3: Dan komt de laatste stap en dit is de bessen afwegen, deze doe je daarna bij het beslag en roer je door met een lepel. Niet met de mixer doen want dan gaan ze kapot! Dat is niet de bedoeling. Wanneer je de bessen goed erdoorheen hebt geroerd, kan je in het bakblik bakpapier toevoegen. Zo hoef je niet perse boter te gebruiken om hem in te vetten. Je verdeeld het beslag in het bakblik en kan er eventueel nog een stukje banaan of bessen overheen doen, dan krijgt de cake een leuk effect.

4.jpg

Stap 4: Stop de cake in de oven op 175 graden voor zo’n 40 minuten, check af en toe even tussendoor of hij niet te hard gaat. Prik na de 40 min met een vork of een satéprikker in de cake, en wanneer die er schoon uitkomt is de cake goed! Laat even afkoelen en hij is klaar om te eten.

P1040075.JPG

Je kan de cake 1 week bewaren in de koelkast, maar als je er niet zoveel van eet kan je ook plakjes invriezen! Dit doe ik ook en werkt altijd heel goed. Dan kan je de plakjes cake 2 maanden bewaren in de vriezer. Eet smakelijk!

Liefs,

Anne Dore

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s