Gezond gewicht en nu?

Deze week schrijf ik weer een blogje over het thema lichaam. Ik vertel jullie vandaag hoe het met mijn lichaamsbeeld staat nu ik, een poosje, een gezond gewicht heb, hoe ik het ervaar en hoe ik het blijf behouden. Ik geef ook wat tips wat jij kan doen om het te behouden.

Ik heb sinds (ongeveer) januari gezond gewicht. In het begin vond ik het erg lastig om dat getal steeds maar weer te zien, maar nu ik het een aantal maand heb wordt het makkelijker. Ik merk dat het gewicht niks met me doet: mijn hoofd went eraan, ik functioneer lichamelijk en geestelijk beter, ik kan beter bij mijn gevoelens, concentratie is beter, meer energie, vrolijker en ik kan makkelijker tegen de eetstoornis ingaan.

Het probleem is echter dat ik niet weet of dit mijn setpoint is. Dat maakt mij enorm onzeker. Want ik kan dit gewicht langzamerhand accepteren, maar ik weet niet of mijn lichaam nog meer moet aankomen. Ga ik nog meer aankomen? Tot waar dan? Tot welk BMI? Tot welk getal? Hoe gaat mijn hoofd dan werken? Hoe ziet mijn lichaam er dan uit? Straks word ik wel echt dik. Ik weet mijn echte setpoint niet, omdat ik nooit een volwassen lichaam heb gehad, dus alles is een vraag. Ik moet maar vertrouwen op mijn lichaam. Dat is niet zomaar even gedaan. Dat heeft tijd nodig. En voor mij geld vooral: Bewijs.

Ik heb nog regelmatig dagen waarin ik denk dat ik te veel heb gegeten en dat ik te dik ben, maar ik kijk eigenlijk overdag (bijna) niet meer naar mijn buik. Omdat ik weet dat dat mijn eetstoornis voedt en het geen zin heeft. En als ik wel kijk en voel krijg ik gelijk spijt, dan schreeuwt mijn eetstoornis weer enorm veel. Dat laat ik achterwege, als het lukt, ga verder met mijn dag en probeer het te relativeren.

imperfect

Als je gezond gewicht hebt mag je zeker heel hard juichen, ook al wil je eetstoornis dat niet. Je bent de strijd aangegaan en hebt toch een gezond gewicht bereikt. Een gezond gewicht hoeft niet altijd te betekenen dat het tussen BMI 20 en 25 zit, het betekent dat het lichaam van jou zijn setpoint heeft gevonden, dus waar hij op stabiliseert. Terwijl jij op gezond gewicht zit kan de eetstoornis nog harder gaan trekken. Dit kan zich uiten in bv. automutileren, nachtmerries, meer eetbuien, meer compenseren, meer eetstoornistrucjes, etc. Probeer er niet aan toe te geven, je hebt zo hard gevochten voor dit en je moet nog verder. Het gaat niet alleen om het gewicht, maar ook om wat er achterligt en als je weer met de eetstoornis meegaat ben je niet meer zo dichtbij jezelf en kan je dus minder werken aan je zelf- en lichaamsbeeld.

Ik ben niet van stapel gelopen met het sporten bijvoorbeeld, ik wil dat mijn lichaam zich herstelt. Ik wil wennen aan dit lichaam en het kunnen accepteren. Ik wil niet sporten om af te vallen, een platte buik of benen te krijgen. Ik ben gelijk tegen de eetstoornis ingegaan m.b.v. mijn therapeutes.

Tip #1: Begin langzaam het sporten op te bouwen naar het niveau en de duur die JIJ aankan. Niet de eetstoornis. Ik ben bijvoorbeeld 1x per week gaan sporten voor 3 maand. Toen had ik opeens geen zin meer en ben ik 3 maand gestopt. Nu begin ik weer en ben ik echt opzoek naar wat ik leuk en fijn vind. Kies iets waar jij plezier in hebt, ontspanning in vind en ga het niet obsessief doen. Het belangrijkste: eet bij!

Tip #2: Het klinkt misschien heel stom en iedereen weet het wel, maar ik geef het toch mee. Blijf je eetpatroon aanhouden op de manier die voor jou werkt. Dus zonder eetbuien, zonder compenseren of wat dan ook. Hierdoor leer je te vertrouwen in je lichaam en het eten. 1 extra broodje/snoepje/ijsje/stuk taart/koek laat je niet 5 kilo aankomen!

Tip #3: geef jezelf minimaal 1x per dag een complimentje of probeer complimentjes binnen te laten komen. Dit gaat je zelfvertrouwen wat omhoog schroeven en je gaat je beter voelen over jezelf.

Tip #4: Ga eens voor de spiegel staan met een therapeute/hele goede vriend(in) en zeg wat jij ziet. En eerlijk. Laat die andere persoon je gedachtes relativeren en proberen je kijk te veranderen. Je moet er wel echt voor open staan, anders heeft het niet zo veel zin.

Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben.

Geniet van deze week

Veel liefs, Rianne

Advertenties

2 gedachten over “Gezond gewicht en nu?”

  1. Ik ben super trots op je! Ik zie een enorme ontwikkeling aan je gedachten en hoe je je situatie kan analyseren. Je bent zo goed bezig!
    Wat ik van mijn ervaring mee kan geven – ik heb nu vanaf eind december ‘gezond’ gewicht. Eerst was het ‘dit nummer’ wat er altijd in mijn behandelplan is gestaan, bmi 19, maar opeens schommelde mijn gewicht er wat mee – en ik had er zo veel moeite mee. Nu zie ik het als een marge met +/- 1,5 kg. En ik kan het ook niet geloven dat het dit ongeloofelijke setpoint is, maar als de therapeuten het zeggen, moet je het een keer wel gaan vertrouwen. Als je niet met je eten of bewegen het zelf bijstuur en probeert op gevoel (soms en met mate…) eten, dan komt het vertrouwen wel!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s