Fearfoods

Iedereen met een restrictieve eetstoornis is bekend met de zogenaamde FEARFOODS: De producten die je het meeste angst aan jagen. De producten die het meeste vet of koolhydraten bevatten. De producten die zich niet meer in je dieet mochten bevinden. In deze blog vertel ik jullie over mijn top 5 en waarom ik deze zo moeilijk vond/vindt.

Nummer Vijf: Pasta’s

Dit is het product wat ik als een van de eerste dingen uit mijn dieet geschrapt had toen mijn eetstoornis zich begon te ontwikkelen. Het was ook een van de eerste dingen waaraan mijn ouders opmerkte dat er iets niet goed was, want het was tot daarvoor altijd eens van mijn favoriete gerechten. Maar nee, van mijn eetstoornis moest pasta echt weg. Het bevatte teveel koolhydraten en calorieën, en ik kon het beter ergens mee vervangen.

Nummer Vier: Frituur

Deze spreekt eigenlijk voor zich. Ik vond het vreselijk, het was eten wat letterlijk ondergedompeld werd in puur vet! Maar het ergste vond ik nog wel dat het een van de dingen was waar ik geen nee tegen kon zeggen, wat weer resulteerde in een eetbui. Ik kreeg een afkeer voor eten uit de frituur, en toch at ik het. Ik voelde me daarna altijd zo enorm zwak en vies en smerig.

Nummer Drie: Sausjes

Mayonaise, ketchup, vleesjus, groentesaus, benoem het en ik vond het eng. Het idee om nog meer kcal toe te voegen aan een maaltijd door er saus bij te eten gaf me kippenvel. vooral mayonaise en andere “witte” sauzen waren een probleem.

Nummer Twee: Brood

Dit is een vreemde, en dat weet ik. Maar ik vond brood een van de moeilijkste dingen om te eten. Het lag zo zwaar op je maag, en er moest beleg op, en eentje was nooit genoeg. blegh, nee brood kwam er bij mij absoluut niet in

Nummer Een: Aardappels

De nummer 1 was voor mij, by far, aardappels. Vooral gekookte aardappels. Ik had mezelf in m’n hoofd gepraat dat een aardappel en grote bonk dik makende koolhydraten was en dat het gewicht van de aardappel meteen het gewicht wat ik zou aankomen was. Alleen dan dubbel. Dus als ik 200 gram aardappelen at, zou ik die dag erop bijna een pond aangekomen zijn. Nee, aardappels ging ik echt niet meer eten.


Het voelt erg vreemd om nu naar deze lijst te kijken. Met sommige dingen heb ik nog steeds moeite, maar ik kan wel met zekerheid zeggen dat ik me niet meer laat tegenhouden door angst voor eten. Want de enige manier om van deze angst af te komen is om er, head first, in te duiken en hem aan te gaan. Ik heb door middel van exposure-therapie alle bovenstaande dingen meerdere keren weer gegeten, en ben sommige zelfs enorm gaan waarderen! Ga je angsten dus vooral aan, ook al is het nog zo moeilijk. Je komt er zonder twijfel sterker uit!

Liefs Eva

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s