Drinken

Iedereen heeft het nodig: vocht. Er zijn mensen die veel, weinig en genoeg drinken. Zelf drink ik van kinds af aan te weinig. Tijdens mijn eetstoornisperiode werd ‘t steeds minder, ik dacht dat ik er van aankwam. In deze blog beantwoord ik de volgende vragen: Waarvoor heb je vocht nodig? Kom je er van aan? Hoe kun je ervoor zorgen dat je genoeg drinkt?

IMG_1884

 

Zoals ik al vertelde drink ik van kinds af aan te weinig. Waarom dat vroeger zo was weet ik niet, maar waarom het tijdens mijn eetstoornis begon en weet ik nog goed. Ik denk dat sommigen van jullie het ook wel kennen. Te weinig drinken. Ik dronk voor mijn eetstoornis wel eens thee met suiker, ranja, dubbelfris, fristi, warme chocolademelk met slagroom of verse jus d’orange. Op een gegeven moment ging ik afvalsites bekijken en toen kreeg ik op mijn schoot geworpen dat suikers(koolhydraten) erg slecht voor je waren.

Dat is pure onzin, dat weet ik niet. Het is niet slecht, je lichaam heeft het nodig voor energie en wat het niet nodig heeft gooit het lichaam er uit. Toen begon ik dus met dat soort drankjes en suiker te minderen. Ik ging mezelf meerdere keren per dag na elke maaltijd, na het drinken en na elk wc bezoekje wegen. Ik zag dat ik, zelfs na een glas water, was aangekomen. Als ik ’s avonds te veel dronk woog ik de volgende ochtend meer dan de dag ervoor. Vind je het gek? Je drinkt. Je lichaam heeft het nodig en je plast of zweet het er toch uit.

Maar waarvoor heb je vocht nodig?

  • het oplossen van  voedingsstoffen, waardoor ze kunnen worden opgenomen in de darm
  • het  transport van voedings- en afvalstoffen in het bloed
  • het regelen van je lichaamstemperatuur
  • de cellen hebben vocht nodig om actief te blijven voor processen. (waaronder osmose en transport van eiwitten) hierdoor kan je lichaam blijven werken. Als je te weinig drinkt, dat merkte ik heel erg, wordt je heel erg moe. Want je lichaam gebruikt de energie die je nog over hebt voor je organen en alle processen in het lichaam.
  • Voorkomen van uitdroging.
  • Het aanvullen van het verloren vocht van bijvoorbeeld ziekte, sporten, warm weer, etc.

Ik dronk een paar maand geleden echt te weinig, dat merkte ik doordat ik snel moe was, totaal geen energie, lage bloeddruk, snel duizelig en slechte stoelgang. Ik ben daarmee naar mijn diëtiste gegaan en heb haar er het een en ander over gevraagd. Iedereen heeft per dag gemiddeld 1.5 tot 2 L per dag nodig. Ik zat onder de 1 L. Ik vind namelijk het volle gevoel ook erg vervelend, ze hielp me met relativeren en ik ben er met therapie bezig geweest.

Kom je er van aan?

Kort antwoord: Nee. Het is een ander verhaal als je elke dag, een paar maand lang drie glazen dubbelfris/cola/sprite/vruchtensap of wat anders drinkt. Maar dan nog ligt het eraan hoe je verder eet, drinkt en beweegt. In principe is te veel drinken net zoiets als te veel van bijv. fruit eten. Het is niet gezond. Waarom dan? Het is erg eenzijdig, je lichaam raakt er van in de war en die weet niet wat hij met de grote hoeveelheid suiker/eiwitten/vetten/enz. moet doen. Steeds dezelfde conclusie: variatie is gezond.

Hoe zorg je ervoor dat je genoeg drinkt?

Omdat ik te weinig dronk houd ik bij hoeveel ik drink. Misschien heel stom, maar het helpt wel om te zien hoeveel ik heb gedronken en dan kan ik het de volgende dag aanpassen. Dit helpt ook wel bij teveel drinken. Ik zag het wel eens voorbij komen op instagram of pinterest. Ik zet een voorbeeld hieronder.

 

 

Ik doe het dan gewoon simpeler dan dat. Ik tegen gewoon een vakje of rondje en kleur die in. Dan weet ik hoeveel glazen ik heb gehad. Misschien handig voor sommigen van jullie.  En als het warm is of sport moet je sowieso extra drinken, dan zit je als het goed is rond de 2 L en meer. Dat is omdat je lichaam vocht vasthoud, dit heeft te maken met osmose en biologische processen die niet iedereen kent, maar die ik erg interessant vind. Je verliest zout door het zweten dus nemen de cellen water op en daardoor hebben je andere organen meer water nodig.

Zorg ervoor dat je genoeg drinkt om allerlei klachten te voorkomen, omdat je het lekker vind en om jezelf te verzorgen. Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben.

Bron:

 

Veel liefs, Rianne

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s