Zorggroep Vitez

Voor mijn Travel-blog wil ik deze keer graag iets anders dan anders doen J Ik wil jullie deze week graag vertellen over de plek waar ik nu ongeveer één jaar woon: Zorggroep Vitez in Weiteveen.

Vitez is een zorginstelling die nu ongeveer 9 jaar bestaat. Het is gevestigd in een klein dorpje in Drenthe met ongeveer 1100 inwoners. De instelling zelf zit in een oud klooster aan de Zusterweg, en is onderverdeeld in vier groepen.

Fase 1

Fase 1 is gevestigd in het gerenoveerd voormalig klooster. De cliënten hebben daar de beschikking over een eigen kamer met eigen toilet en douche. Er is een gemeenschappelijke keuken en woonkamer. Deze fase is opgesplitst in twee kleinere leefgroepen van maximaal 6 cliënten. Iedere leefgroep heeft zijn eigen afdeling met huiskamer en personeel, zodat het niet te druk wordt.

kamers fase1

Fase 2 (Dit is de fase waarin ik nu zit)

In fase 2 wordt een lichtere vorm van 24 uurs zorg en begeleiding geboden. De cliënt heeft een eigen appartement op het terrein en moet in staat zijn zelf maaltijden te bereiden al dan niet met ondersteuning. Ook op andere leefgebieden wordt aanmerkelijk meer zelfstandigheid verlangd dan in fase 1.

kamers fase2

 

Fase 2+

Fase 2+ bestaat uit 6 appartementen. Vier van deze appartementen zijn nabij de zorggroep gelegen en twee appartementen zijn op het terrein van de zorggroep aanwezig. In deze fase wordt nog iets meer zelfstandigheid van de cliënt verwacht. Deze fase is een mooie tussenstap voor een eventuele doorstroom naar fase 3

 

Fase 3

Deze fase is in principe bedoeld voor cliënten die met succes fase 2 (en eventueel fase 2+) hebben afgerond en toe zijn aan een volgende stap richting zelfstandigheid. De begeleiding wordt afgestemd op de zorgbehoefte van de cliënt, gepland en ongepland en er is een dagbesteding beschikbaar.

kamers fase3

 

Dagbesteding

De dagbesteding neemt binnen Vitez een belangrijke plaats in. De dagbesteding is een verlengstuk van de begeleiding en de zorg die cliënten door Zorggroep Vitez aangeboden krijgt. Een deel van de cliënten van Vitez kunnen vanwege hun beperkingen in het functioneren niet participeren in het arbeidsproces. Het dagbestedingsaanbod bestaat uit de volgende activiteiten: textiel-, hout-, keramiek- en creatieve ateliers, keuken, tuin, en onderhoud.

 

Crisisopvang

Op het terrein van Vitez zijn er 3 crisis-kamers beschikbaar. Dit is bedoeld voor mensen die met spoed opname nodig hebben. Afspraken over hoe dit vorm zal krijgen worden met de cliënt zelf, of met de wettelijk vertegenwoordiger gemaakt.

 

Zelf ben ik op Fase 1 in opname begonnen, hier heb ik toen zeven maanden gezeten, voordat ik door kon stromen naar Fase 2, waar ik nu dus inzit. Groepswonen is niet voor iedereen, maar als dit iets is wat wel bij je past is Vitez zeker een goede optie. Ik hoop dat jullie het leuk vonden om een keer iets te lezen over zo’n onderwerp. Laat vooral een reactie achter als je vragen hebt over mijn woonplek of begeleid wonen in het algemeen!

 

Liefs Eva

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s