Life Update: ik ga op vakantie en ik neem mee… anorexia

De laatste keer dat ik een life update schreef was ik net terug van mijn vorige vakantie in de maand mei. In die life update vertelde ik over mijn terugval en de moeilijkheden die waren ontstaan tijdens vakantie. Inmiddels is het juli en zit ik veel beter in m’n vel. In deze life update vertel ik jullie wat er nu gaande is en vertel ik over mijn komende vakantie. Ook geef ik een aantal tips voor de zomervakantie periode.

july.jpg                                                                   bron: weheartit 

Lekker in m’n vel

Op dit moment ben ik nog steeds bezig met aankomen en gaat het aardig goed, ik moet nog 2,5 kilo tot en met de vakantie en ben hard bezig met eten en mijn beweging in toom houden om dat doel te bereiken. Mijn beweging houd ik bij door een bewegingsschema te maken die ik elke week bespreek met mijn therapeut. Ik zit voor het eerst in lange tijd lekker in mijn vel, de moeilijke momenten zijn er heel weinig, ik heb een lekker ritme met veel afspraken buitens huis en voel me goed. Erg fijn om te merken dat dit dus ook weer bestaat en ook weer kan komen na jaren heel erg ongelukkig te zijn.

Vakantie

Ik ga nu mijn laatste twee weken in met werk bij de peuterspeelzaal en daarna ga ik op vakantie. Samen met mijn ouders ga ik 2,5 week naar de Franse Alpen. Daar gaan we kamperen, bergwandelingen maken en het gebied verkennen. Doordat ik weet hoe slecht de vorige vakanties gingen heb ik me deze vakantie veel beter voorbereid. Sowieso voel ik me nu beter, maar ook heb ik een plan gemaakt samen met mijn therapeut en diëtist, om bepaalde valkuilen te vermijden en zodat ik niet zal afvallen in de zomervakantie. Ik zie mijn therapeut en diëtist straks 6 weken niet, en dat is best even pittig. Ik denk dat ik het wel aankan en zal tussentijds 2 keer wegen bij iemand anders, maar toch is het best een uitdaging. En een goeie test, hoe zal ik deze weken doorstaan?

Maar dan… de beruchte zomervakantie. Van veel meiden in mijn omgeving die ook een eetstoornis hebben hoor ik dat ze bang zijn om de zomervakantie in te gaan, of ze nou op vakantie gaan of niet. Begrijpelijk, de zomervakantie bied ook altijd moeilijkheden: geen ritme meer, warmte, ander eten, terrasjes, barbecues en ga zo maar door. En wanneer je dan ook nog op vakantie gaat, kom je ook nog eens in een compleet andere omgeving, met een ander ritme, andere mensen, ander eten en vooral: je neemt je eetstoornis gewoon mee. Vorig jaar kon ik het totaal niet aan, ik durfde amper meer wat te eten, moest van mezelf heel veel bewegen ( hoewel ik dat met mijn ernstige ondergewicht absoluut niet kón ) en had het gevoel dat al het eten in Frankrijk niet gezond was ( wat natuurlijk onzin was ). Nu, na een jaar flink veel geleerd te hebben, weet ik wel beter. Deze vakantie zal dus makkelijker worden dan vorig jaar, maar het zal niet gémakkelijk worden. M’n eetstoornis gaat nog steeds mee. Hoe ga ik hier nou mee om? Hier een paar tips voor een ‘gemakkelijkere’ vakantie:

  • Wanneer je op vakantie gaat naar het buitenland of gewoon in NL, neem dan bepaalde producten waarvan je niet zeker weet of ze die daar verkopen mee, zelf neem ik bijvoorbeeld altijd havermout, broodbeleg, soja melk en wat mueslirepen/ontbijtkoek mee. Hiervan weet ik niet zeker of ze het in andere landen hebben, en het is een groot deel van mijn eetlijst. Ik zou dus in paniek raken wanneer ze deze dingen niet daar verkopen, altijd fijn om wat veilige producten mee te hebben. Misschien gebruik je ze wel helemaal niet, maar voor de zekerheid!
  • Weegschaal: porties zijn vaak anders aangegeven in het buitenland, ben je gewend om met de weegschaal te wegen of ben je er net af? Dan raad ik je aan gewoon een keukenweegschaal mee te nemen. Zo kan je veel onrust voorkomen.
  • Ik begrijp dat je allemaal nieuwe dingen wil uitproberen als je wat verder bent in je herstel, en een ijsje kan je ook echt rustig nemen als je op vakantie bent. Maar denk erom: op vakantie is alles sowieso al een stuk enger en daarom is het op dat moment niet de tijd om allemaal dingen uit te proberen. Dit kun je beter in een veilige omgeving doen. Doe je wel wat uitdagingen? Heel knap! Probeer het anders samen met iemand anders te doen? Dat maakt het vaak minder moeilijk en bespreek daarna hoe dit voor jou was.
  • Volg je ritme en je eetlijst, dit is echt zo belangrijk. Maak voor jou een passend ritme in de zomervakantie, met je eigen eetlijst. Probeer deze te volgen zodat je je daar aan vast kan houden. Als er een keer wat verandert dan is dat niet zo erg, dan kan je de volgende dag of op een later tijdstip gewoon weer naar je oude ritme en je eigen eetlijst terug gaan.
  • Je hóeft niet te eten wat anderen eten, dit is iets wat ik mezelf ga voorhouden komende vakantie. Ik had vorig jaar heel erg het gevoel dat ik m’n ouders bepaalde ( voor mij moeilijke ) producten onthield, doordat ik ze absoluut niet wou. Maar waarom zouden zij niet dat ijsje of dat taartje kunnen nemen? Jij hóeft niet te eten wat zij eten. Dat jij mee bent en dingen doet, dat is al veel belangrijker.
  • All-inclusive: deze tip hoorde ik bij een bijeenkomst van therapie en vond ik echt ontzettend handig. Ga jij op vakantie naar een all-inclusive hotel? Dan is dit een tip om eetbuien te voorkomen. Bij sommige hotels heb je ook een apart restaurant. Leg van te voren aan het hotel uit wat je situatie is, vraag of je bij hun in het restaurant mag eten. Dan krijg je gewoon een normale portie en is de kans kleiner dat je eetbuidrang krijgt en na afloop gaat braken. Mocht dit niet het geval zijn, vraag dan aan je partner/ouder/vriend etc, of die samen met je wil opscheppen. Niet zo leuk, en al helemaal niet voor de eetstoornis, maar dit is wel veiliger.
  • Maak afspraken over bijvoorbeeld uit eten gaan, voor mij is dit altijd nog lastig. Ik heb daarom afspraken erover gemaakt met m’n ouders, zodat we dat wel 1 a 2x kunnen doen, maar niet een aantal keer per week. Dit voelt erg fijn en geeft me rust.
  • Bewegingsdrang: iets waar ik zelf enorm last van heb, vooral tijdens de vakantie. Het liefst beweeg ik nog 3x zoveel als dat ik normaal doe. En vooral wanneer ik net mezelf iets ‘moeilijks’ heb gegund zoals een ijsje. Heb je hier ook last van? Schrijf dan op wat je hebt bewogen, houd een bewegingsschema bij. Bespreek dit daarna met een naaste of na je vakantie met je therapeut. Zo houd je het inzichtelijk en kunnen zij je helpen.
  • Als laatste: blijf in contact. De zomervakantie is al moeilijk genoeg… praat erover. Het is zo belangrijk om te blijven delen wat er allemaal in je hoofd omgaat.

Heel erg veel succes in de zomervakantie periode! Het zal niet makkelijk worden, maar je bent er niet alleen in! En onthoud: een vakantie is ook om van te genieten. Ook al lijkt het nu misschien niet zo, de tijd komt weer dat je ook kan genieten hiervan! Vroeger heb je dat vast ook gekund! Ik denk vaak terug aan de vakantie van een aantal jaar geleden, toen ik nog goed in m’n vel zat en alles durfde te eten.

Liefs,

Anne Dore

bron: google

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s