Van hop naar her

Ik had in de derde klas van havo al de droom om op mezelf te wonen, opnieuw beginnen en voor mezelf zorgen. Gewoon een nieuw avontuur beginnen en, hopelijk, misschien, een nieuwe ik ontwikkelen.

Door de eetstoornis kon ik in 2015 niet op kamers, ik was zo enorm boos op iedereen dat het niet mocht. Ik kon het best, ik moest weg, dan zou ik zelf alles oplossen. Nu weet ik dat dat echt niet kon toen, mijn eetstoornis wilde de vrijheid krijgen om de overhand te nemen. Ik heb toen nog een keer havo 5 gedaan en een tussenjaar genomen. En nu is het eindelijk zover. Ik heb een kamer sinds 1 juli, ik heb er al wat heengebracht en we zijn gaan verven. Elke keer als ik erheen ga krijg ik zo veel zin om er te wonen. De omgeving is prachtig, heel rustig met veel natuur. Echt een plek voor mij. Het is een oud, maar mooi ingericht huis en ik woon bij een jonge vrouw, van 26, in met twee lieve katjes. Ze is erg aardig en het klikte gelijk. Die kamer ligt niet naast de deur. Dus het is van mijn huisje in het noord oosten wel ongeveer 2 uur rijden. Oeps, maar, voor mij, wel lekker ver weg. Ik kan alles opnieuw gaan ontdekken en mezelf verder gaan ontwikkelen.20170714_183738

Ik ben er niet elke dag te vinden door de afstand, maar ook omdat ik steeds afspraken maak met vrienden, vriendinnen en ik heb therapie natuurlijk. Natuurlijk is het afspreken erg fijn, je vrienden en vriendinnen zien en leuke dingen doen. Ik blijf zo lekker actief. Af en toe sporten, fietsen, knutselen, (veel) lezen, plannen van vakanties, spullen inpakken voor de verhuizing en proberen te ontspannen. Dat is ook een reis hoor, opzoek naar ontspanning. Maar het gaat op zich wel goed. Ik geniet van het veel bezig en weg zijn. Dan ben ik lichamelijk bezig en word ik lichamelijk moe, erg fijn.

20170706_142946Het verven hebben we afgelopen weekend afgekregen en toen zijn Patrick en ik gelijk bezig gegaan met mijn bed in elkaar zetten. Het bleek wat lastiger dan verwacht, dus af en toe uit elkaar halen, papieren sorteren, natuurlijk af en toe drinken en eten en weer verder. Nu het bed er een soort van in staat ben ik erg tevreden en voelt ’t goed. Dit wordt hopelijk mijn eigen plekje waar ik me goed ga voelen, zoals ik het nu voel wordt dat het zeker.

Maar Rianne, hoe gaat dat straks met je eetstoornis dan? Vind je het niet spannend? Ben je niet bang dat je terugvalt?

Ik heb geen idee hoe het straks gaat, spannend is het zeker en ik ben ook een beetje bang voor een terugval, maar als ik zie hoe ik alles nu aanpak gaat het wel goed komen. Het scheelt dat ik mijn kamertje nu al heb en dat ik er straks in kan trekken. Dan kan ik alvast wat acclimatiseren, ontdekken en kijken hoe mijn eetstoornis reageert. Ik weet nu hoe mijn eetstoornis werkt en ik kan er, alleen en met hulp, goed tegenin gaan. Ik heb heel veel hulptroepen verdeeld over het hele land en ik ben echt van plan ze te houden. Als bijvoorbeeld één vriendin niet beschikbaar is heb ik iemand anders waar ik terecht kan. Ik vertel soms ook wel meerdere mensen waar ik mee zit, dan krijg ik hulp van meerdere kanten. Ik ben beveiligd, heb veel kracht gekregen en ik ben van plan dat te gebruiken.

Als ik nu kijk hoe ik erin sta, dan denk ik dat ik het ga redden. Mijn therapeute zei tegen me: ‘Ik denk dat je het daar gaat rocken.’ Dat voelt zo goed als iemand het zegt, vooral als mijn therapeute dat zegt.

 

20170716_114750

Ik heb zoveel vooruitgang geboekt en ik heb zoveel zin om mezelf te ontdekken, te ontwikkelen en, eindelijk, mijn leven te leven. Natuurlijk wordt het studentenleven en op jezelf wonen allemaal geromantiseerd. Ik geloof ook zeker dat ik erg veel moet leren en dat ik het erg lastig ga krijgen. Maar daarvoor heb ik hulp, ervaren mensen en  een huisgenote om me heen. Ik kan bij iedereen terecht, wat het al wat fijner maakt. Ja, mijn huisgenote weet van mijn eetstoornis en daar ben ik blij om. We zijn bereid om voor elkaar klaar te staan en samen leuke en minder leuke dingen mee te maken.

Misschien heb ik meerdere dingen herhaald in dit stukje tekst, maar het is gewoon erg belangrijk om al een soort plan te hebben voor je op jezelf gaat wonen en die heb ik globaal. Ik heb er zin in en ik kijk er erg naar uit.

Veel liefs, Rianne

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s