Eetstoornistrucjes en angst

De strijd tegen een eetstoornis is zwaar. Als het goed gaat voor een poosje en je komt dan een moment tegen waar je nog niet mee hebt leren omgaan, zonder eetstoornis, dan komt dat keihard op je dak vallen. 

IMG_2063
Een hobby van mij is fotograferen en dat doe ik nu met veel meer plezier

 

De laatste paar weken gaat ‘t best goed. Ik heb met behulp van Hanneke, Patrick en mijn eigen ingeving een planning gemaakt om een verdeling te krijgen in ‘verplichtingen’ en ontspanning. Dit maakt mijn hoofd en geest veel rustiger. Ik gebruik erg weinig laptop, knutsel en lees veel en ben veel buiten. Ik ben ook wat rustiger doordat ik beter contact heb met mijn zusje en meer leer de spanning bij anderen te laten. Dit alles zorgt ervoor dat ik mij beter kan ontspannen, slaap beter en ik ben opgewekter.

Helaas grijpt mijn eetstoornis nu haar kans. De vakantie is er en het verhuizen komt er aan. Ik ga studeren. ‘Nee! Nu komt het heel erg dichtbij!’ Dit word mijn eerste vakantie in herstel, ik heb dus geen ervaring met herstel en vakantie en het is dood eng. De afgelopen weken word ik erg zenuwachtig als ik moet wegen, ik weeg maar 1x in de 2 weken bij mijn therapeute en  eerst ging dat wel goed, maar nu krijg ik echt paniek als ik er weer heenga. Ik ben elke keer bang dat ik enorm veel ben aangekomen omdat het vakantie is. Niet zozeer om het eten, nee, want ik eet nog steeds volgens mijn eetlijst. Maar meer omdat ik bang ben dat ik enorm veel vocht vasthoud door de warmte. Elke keer als ik dan weer op de weegschaal sta ben ik verward en opgelucht tegelijk, ik blijf nog steeds stabiel, mijn eetstoornis maakt mij gewoon gek.

Ik ben afhankelijker van de tijd met eten dan ik had verwacht. Vorig weekend kreeg ik paniek omdat het te laat zou worden met lunch, dan wordt alles opgeschoven en dan komt het avondtussendoortje ook te laat en dan heb ik het idee dat ik enorm veel aankom. Raar hè? Normaal heb ik er geen problemen mee, nu opeens wel. Weer zo’n trucje van de eetstoornis.

Ik trap op de rem, komt dat je bekend voor? Ja, mij ook. Elke keer als ik een grote uitdaging moest doen of een gelegenheid had met eten trapte ik op de rem, ook al zou ik niet veel gaan eten, gewoon om er zeker van te zijn dat ik niet te veel zou binnenkrijgen en zou aankomen. Ik wil controle over het gewicht en eten, maar eigenlijk is dat wat de eetstoornis wil. Die wil weer controle over mij. Ik grijp dat aan omdat ik bang ben voor de vakantie en de eetstoornis gebruik ik dan als copings mechanisme. Ik ben opeens weer bang voor koekjes die ik paar weken geleden wel at, maar nu ben ik gewoon bang dat ik er te veel van ga eten en dus aankom.

Ik heb het idee dat mijn eetstoornis dit alles expres doet. Ze probeert mij weer terug naar beneden te trekken, zodat zij terrein krijgt en Rianne verdwijnt. De vakantie, het verhuizen en studeren is een onbekend terrein voor mij in herstel. Wat gaat er gebeuren? Wat is er te eten? Hoe ziet iedereen mij? Ga ik me erg dik voelen? Beweeg ik wel genoeg? Ik kom toch niet te veel aan? Zal ik terugvallen? Hoe gaat iedereen me vinden? Ben ik straks weer een vreemd eendje in de bijt? Kom ik weer alleen te staan?

Ik praat er veel over met naasten, waaronder mijn gezin, Patrick en mijn therapeute zodat we samen alles in de gaten houden en oplossingen zoeken.

Maar ik heb ook wel heel erg veel zin in de vakantie, het verhuizen en het studeren. Eens kijken hoe ik alles aanpak, hoe sterk ik ben en word en vooral: hoe ik leer en kan genieten.

Ik ga straks 2 daagjes weg met een vriendin, jeaj, super veel zin in! Dan alleen doorreizen naar mijn vader en zusje en samen nog 1 weekje op vakantie en later nog een weekje met Patrick weg. Ik verheug me erop. De vakantie op een iets minder zieke manier meemaken.IMG_2034

Ik hoop dat jullie ook gaan en kunnen genieten van de vrije tijd, het lekkere weer, het weg zijn en het ontdekken van jezelf. Dan kun je straks weer een jaar aan de bak om het nog beter te maken of om het zo te houden zoals het is. Geniet lieve iedereen.

Veel liefs, Rianne

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s