Lichamelijke gevolgen van mijn eetstoornis

Lieve lezers,

Als eerste wil ik jullie bedanken voor alle lieve berichtjes en steun die ik van jullie krijg. Wat een boost haal ik uit het maken van deze blog!

In deze blog wil ik vertellen wat voor een schade ik heb aangericht aan mijn lichaam door mijn eetstoornis

  • Haaruitval

Dit was voor mij de eerste lichamelijke schade die ontstond. Ik had altijd een mega bos met haar, maar hoe verder ik in mijn eetstoornis kwam hoe minder hiervan overbleef. De douche lag vol met haar, als ik mijn haar had geborsteld zat de borstel vol maar ook op mijn kleren en de meubels liet ik mijn haar achter.

 

  • Droge huid

ook mijn huid had heel erg te lijden onder mijn eetstoornis, het was droog en begon te trekken. Door het overgeven had ik nauwelijks meer vet en vocht om mijn huid soepel te houden.

 

  • Beschadigde maag en slokdarm

Door het vele overgeven heb ik mijn maag en slokdarm behoorlijk beschadigd, regelmatig heb ik last van brandend maagzuur en omhoog komend eten.

 

  • Extreme vermoeidheid

Ook vermoeidheid is iets waar ik tot op de dag  van vandaag nog heel veel last van heb. Mijn lichaam raakte al haar reserves kwijt en ging lopen op…. uhm ja op wat eigenlijk… Maar goed ik kon dus nog maar weinig, sliep veel. Nu ook kan ik nog maar weinig aan, als ik een dag naar school ben geweest, of ik heb een verjaardag gehad dan moet ik eerst bijslapen en ook merk ik dat de volgende dag vaak nog.

 

  • Blijvende misselijkheids-aanvallen

Omdat ik radicaal ben gestopt met overgeven had mijn lichaam een behoorlijke klap op te vangen. Het moest wennen aan een verzadigd gevoel, maar ook het verwerken van eten moest weer helemaal op gang komen. Hierdoor kreeg ik last van misselijkheids-aanvallen. Voor mijn lichaam voelde al het eten als een overdosis en moest het eten kwijt zien te raken. Helaas leidt dit 9 van de 10 keer tot overgeven en in het begin was dit heel confronterend, want ik was gestopt met braken om beter voor mijn lichaam te zorgen en dan grijpt mijn lichaam op deze manier in. Nog steeds komen deze aanvallen af en toe terug, dit is voor mij nog steeds een signaal dat het braken zoveel kapot heeft gemaakt. Ook weet ik dat ik dan weer rustig aan moet doen, want naast dat het een overblijfsel is van mijn eetstoornis wijst het mij er ook op dat ik teveel stress heb.

 

Toch ben ik mijn lichaam onwijs dankbaar en sta ik te kijken van zijn kracht, er had zoveel meer beschadigt kunnen zijn. Denk aan mijn gebit. Ik heb nooit laten onderzoeken hoe het met mijn organen zit en in hoeverre deze zijn aangetast. Zolang ik er geen last van heb vertrouw ik erop dat ze goed werken. Wel besef ik mij nu dat de eetstoornis gewoon heel gevaarlijk is geweest, ik heb een kleine afwijking aan mijn hart en door hem niet voldoende voedingsstoffen te geven had het zomaar mis kunnen gaan.

*Hieronder schrijf ik een stuk die misschien triggerend zou kunnen zijn. Hou hier rekening mee!*

 

Waarschijnlijk ben je je er wel van bewust dat rommelen met eten niet goed is voor je, maar dat ik nu, een jaar nadat ik niet meer braak, er nog zoveel last van heb had ik niet verwacht. Tuurlijk is mij dit verteld, maar midden in je eetstoornis heb je hier oogkleppen voor op. Bij was het zo dat ik mij er tot op zekere hoogte bewust van was, maar het voor mij nog meer een motivatie werd om door te gaan omdat ik mijn lichaam wou beschadigen. Ik vond het mijzelf niet waard om te leven, en door mijn lichaam van binnen af  aan kapot te maken zou mijn hart misschien een keer besluiten om te stoppen. Hoe moeilijk ik ook vind om dit te zeggen, dat is wel wat ik wou. Zelf het besluit nemen om te stoppen met leven kon ik niet, maar ik zou er geen moment van hebben gebaald als mijn hart was gestopt met kloppen. Weet dat ik toen diep ongelukkig was, en dat mijn leven nu 180 graden is gedraaid. Ik wil weer leven, en nu achteraf kijkend had ik absoluut niet willen stoppen met leven. Het leven is een grote uitdaging. Mijn leven is niet alleen maar rozengeur en maneschijn maar ik probeer er het beste van te maken. En dat doe ik onder andere door mijn lichaam voldoende voedingsstoffen te bieden.

 

liefs, Hanneke 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s