Allergie

Even een onderwerp over een algemeen onderwerp. Iedereen kent dit wel, maar niet iedereen heeft er een: een allergie. Er zijn zoveel soorten allergieën dat je ze niet eens allemaal kent.

Maar wat is nou een allergie? Ik zal hieronder even een korte uitleg geven van wat een allergie is.

Betekenis: een allergie is eigenlijk een reactie van het lichaam, je immuunsysteem, op lichaamsvreemde stoffen. De stoffen hoeven niet gevaarlijk te zijn, maar omdat sommige anti-stoffen op de verkeerde cellen terechtkomen, kan er een reactie ontstaan.


Van kinds af aan heb ik al allergieën, ik weet niet anders. Mijn ouders vertelden mij wel eens dat we hazelnoten gingen rapen en toen we uit het bosje kwamen zat ik onder de rode bulten.

De meest voorkomende allergieën zijn: pollen, huidschilfers van dieren, huisstofmijt, insectensteken, schimmels, voeding (noten, pinda’s, soja en/of kippeneieren en tarwe), latex, medicijnen en parfum.

Mijn allergieën zijn: pollen, huidschilfers van dieren (vooral katten, paarden en honden, helaas 😥 ), huisstofmijt en voeding. Mijn lichaam is, van binnen en van buiten, helaas erg gevoelig.

Hoe ga ik ermee om?

Ik vermijd bijna alle allergenen waar ik allergisch voor ben, helaas kun je b.v. pollen en huisstofmijt niet vermijden. Ik heb ook huisdieren en ik eet wel eens die voedingsmiddelen waar ik allergisch voor ben. De allergieën voor hazelnoot, huisstofmijt en katten zijn er altijd al geweest.

Mijn ouders hebben mijn zusje en mij altijd een antiallergenen kussen- en matrasslopen gegeven, dit weert de huisstofmijt en bacteriën af.

istock_61410134_mediumAls ik mijn kat aaide mocht ik niet in mijn ogen wrijven, die jeukten, en moest ik gelijk mijn handen wassen met zeep, zodat ik huidschilfers en haren er af zou wassen.

Op een gegeven moment hebben mijn ouders ons huis laten bekijken door een specialist in Astma. Zij vertelde ons dat we na het douchen de deur dicht moesten houden en de badkamer moesten ventileren tot 2 uur na het douchen. We moesten zo min mogelijk knuffels op ons bed hebben en de knuffels die we wilden gebruiken moesten eerst in de was en toen in de vriezer zodat alle bacteriën en huisstofmijt gedood en de stof verminderd zou worden. Dit zou ervoor zorgen dat mijn astma wat minder heftig werd en dat hierdoor mijn allergieën ook wat minder zouden worden.

Ik kreeg al vrij vroeg medicijnen van de dokter voor mijn allergieën, je kunt ze ook in een drogist kopen, maar we hebben er een voor laten schrijven. (Zeg nou zelf, dat is ietsjes goedkoper en handiger ;p ) Dit medicijn heet levocetirizine (in een drogist cetirizine), ik gebruikte het op momenten dat ik echt last had van mijn neus, mond, ogen en huid.

Op een latere leeftijd merkte ik dat ik last kreeg van mijn mond, luchtpijp en huid bij het eten en aanraken (van het sap) van steenvruchten (o.a. appels, peren, perziken, abrikozen, nectarines, kersen en nog wel meer).

Nog weer een paar jaar later kreeg ik last van jeuk over mijn hele lichaam. Ik ben naar de dokter geweest en waarschijnlijk was die jeuk ontstaan door al die allergenen die aanwezig zijn rondom mij. Ik slik sindsdien elke dag de levocetirizine. Wat een uitkomst zijn die medicijnen, zeg!

Voedingsallergie

Ik ben dus allergisch voor pinda’s, noten en bepaalde soorten fruit. Gelukkig niet zo ernstig allergisch dat ik een EpiPen nodig heb. Helaas zitten er in heel veel voedingsproducten noten en pinda’s verwerkt. Dus nu moet ik altijd op de ingrediëntenlijst kijken of er geen noten of pinda’s volledig in verwerkt zijn, de sporen maakt voor mij namelijk niet veel uit, zo erg is het niet, als ik ze maar niet heel opeet. Maar hoe doe ik dat dan met fruit? Want ja, ik houd van fruit. Ik heb een oplossing gevonden waardoor ik het fruit wel kan eten. Het is eigenlijk heel simpel: het fruit schillen en in de magnetron doen of koken. Dit zorgt ervoor dat het eiwitstructuur van het fruit kapot gaat en dat zorgt ervoor dat die allergenen niet meer in het fruit zitten, dus ik kan het eten (let op: bij noten werkt dit niet! De structuren zijn te sterk). Warm het dan wel goed op, zodat het fruit wat uit elkaar valt, of in ieder geval dat de structuur en substantie van het fruit er anders uitziet dan in normale vorm. (Wow, duidelijk weer)

Er is wel iets waar ik op moet letten, dat is niet heel erg leuk. Ik moet dus overal de etiketten van bekijken of er niet ook appel (vers) of abrikozenpitten inzitten, want die allergenen staan niet vetgedrukt op de etiketten.

Huidallergie?

IMG-20170814-WA0001Ik dacht dat ik een huidallergie had, omdat mijn huid ook best heftig reageert op sommige cosmeticaproducten. Als ik dan iets, waar mijn huid niet tegen kan, op mijn gezicht smeer bijvoorbeeld dan krijg ik jeuk en word mijn huid vlekkerig en warm. Ik wilde weten wat het was, want ik wil leren om voor mezelf te zorgen, dus ik wil weten waar ik dan, misschien, allergisch voor zou kunnen zijn. Ik ben naar de huisarts gegaan en die heeft me doorverwezen naar de dermatoloog. Ik heb een huidcontact allergietest gedaan, mond vol. Ik kreeg drie vellen met allerlei stofjes, iets van 32, op mijn bovenrug geplakt. Ik moest allemaal maatregelen nemen zodat het optimaal zou werken. Wat was de uitslag? Nou eigenlijk, niks. Ik heb geen huidcontact allergie. De arts kwam ermee dat ik het paraberksyndroom heb, de allergieën zitten echt in het bloed, daardoor is mijn huid enorm gevoelig. Dat paraberksyndroom is eigenlijk een kruisingsallergie. Ik ben allergisch voor bepaalde vruchten, pinda’s en noten, doordat ik ook allergisch ben voor berkenzaadjes, ze zijn verre familie van elkaar. Beetje vaag, ik weet het ook niet precies, maar het is dus een kruisingsallergie.

Het kan wel zijn dat ik intolerant ben o.i.d. maar dat konden ze niet zien. Ik was enorm opgelucht met de uitslag, want dat betekende dat ik niet nog meer allergieën had.

Ik heb een aantal opties benoemd die wij gebruiken en misschien hebben jullie er ook wat aan.

Nu kan ik in alle rust weer cosmetica uitproberen en mijn pilletjes slikken.

Liefs, Rianne

 

 

Bronnen:

https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/paraberksyndroom/

https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/algemeen/de-10-meest-voorkomende-allergietriggers/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Allergie

zelfkennis

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s