Omgaan met bewegingsdrang

In de blog van vandaag neem ik jullie mee in mijn bewegingsdrang. Hoe ga ik daar nu mee om en hoe zit het nou dat dat mijn coping-mechanisme is?

Mijn bewegingsdrang is mijn coping-mechanisme om met mijn negatieve gevoelens rondom het eten en mijn lichaam om te gaan. Dit is een manier van de eetstoornis om wel te ‘mogen’ eten, maar dan staat er wat tegenover: sporten of extra bewegen. Vanaf het begin van mijn eetstoornis sportte ik erg veel, uiteindelijk liep het zo uit de hand dat ik élke dag minstens 3 uur in de sportschool moest staan. Toen ik zo erg was afgevallen dat ik niet meer kon sporten, zocht ik het in andere dingen: wandelen, fietsen en oefeningen doen. Zelf worstel ik nog steeds met mijn bewegingsdrang maar kan ik er wel telkens beter mee omgaan.

Tips om met bewegingsdrang om te gaan:

  • Bespreekbaar maken: praat erover met je omgeving, vertel je ouders/vriend(in)/therapeut wat er aan de hand is. Vertel ze dat je van je eetstoornis móet bewegen en wees eerlijk over hoeveel je beweegt. Door erover te praten kunnen zij je helpen, je kan samen afspraken erover maken en zij kunnen je helpen wanneer de drang toeneemt.
  • Een maximale tijd instellen: stel voor jezelf een maximale tijd aan beweging in, bijvoorbeeld een uur/halfuur per dag ( dit ligt ook aan je lichamelijke conditie, bewegen met ernstig ondergewicht is héél erg schadelijk ). Bespreek deze afspraak ook met je omgeving, zij kunnen je helpen om je eraan te houden.
  • Maak het inzichtelijk: schrijf elke dag op wat je beweegt in je bewegingsschema, neem dit schema elke week mee naar therapie of bespreek het met je ouders. Wat ging goed, wanneer ging het niet goed? En waarom kwam het dat het op dat moment mis ging? Vaak is er een aanleiding voor dat je opeens tóch nog dat halfuurtje extra ging fietsen.
  • Zet voor de bewegingsdrang andere dingen in de plaats: heb je al veel bewogen maar moet je van de eetstoornis nóg meer? Ga dan wat anders doen, zet een kop thee/koffie, kijk een serie, ga een hobby doen, maakt niet uit wat! Is heel moeilijk en het vergt oefening.
  • Maak een lijstje waarom je zoveel beweegt en zet daar je doelen tegenover. Ik had bijvoorbeeld:                                                                                                                                 -ik wil graag gaan studeren in september, dit kan alleen als ik aankom en mijn lichaam gezond is, wanneer ik teveel ga bewegen, val ik af én geef ik toe aan mijn eetstoornis.bew2

Wat ook belangrijk is om te bedenken is wat er allemaal gebeurd als je sport met ondergewicht, je brengt je lichaam namelijk enorme schade aan zonder dat je dat echt wil. Je organen gaan kapot, je lichaam komt in de spaarstand en het is erg gevaarlijk wanneer je een heel laag vetpercentage krijgt. Denk ook aan: spieren die worden aangetast en je menstruatie die uitblijft. Hoe langer je doorgaat hoe meer blijvende schade je aanricht.

Natuurlijk is het niet makkelijk om in één keer van je bewegingsdrang af te komen, ik heb er zelf ook nog erg veel last van. Maar door met kleine stapjes er tegen in te gaan zal je merken dat het steeds makkelijker is om minder te gaan bewegen.

Liefs,

Anne Dore

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s