Beetje eetstoornis(vrij)

Hallo lieve mensen, vorige week ben ik terug gekomen van een weekje vakantie. Dit keer was ik weg met Patrick, naar Zuid-Duitsland. Nee, ik ga geen foto’s laten zien van wat ik heb gedaan, maar ik wil jullie vertellen hoe het is gegaan qua eten en eetstoornis. Veel leesplezier.

Zoals jullie weten heb ik een eetlijst. Ik ben meer gaan variëren en (een klein beetje) op gevoel gaan eten. Op vakantie gaan met een eetstoornis is eng. Omdat dit mijn eerste jaar was in herstel en met een fatsoenlijk eetpatroon was ik enorm bang. De vakantie is de tijd dat je vrij bent, weg bent van alle verplichtingen en mag genieten. Dat genieten en mezelf iets gunnen is erg moeilijk, niet alleen qua eten maar ook qua dingen kopen, verzorging, etc. Mijn angst om aan te komen in de vakantie was groot. Enorm groot. Dit omdat ik de andere vakanties te weinig at, veel bewoog (met opzet) en alleen maar dacht aan afvallen. Nu is dat veel en veeeeeeel minder, gelukkig.

Beetje eetstoornis

De eerste vakantie heb ik veel geworsteld. Mijn vader en zusje eten makkelijker later lunch en dan eten ze later een snack, maar dat werkt, voor mij, nog niet. Ik dacht: ‘Ik ga op vakantie, het gaat thuis goed met eten, dus op vakantie komt dat ook wel goed.’ Nou, Rianne? Nee. Te groot doel gesteld. Als we later lunchten verschoof het tussendoortje ook, maar één keer had ik rond 17:00 uur nog geen honger. Toen we terugkwamen durfde ik geen snack meer te nemen, want dat zou te dicht op mijn avondeten komen. Die angst is erg raar. Waarom? Omdat ik het ochtendtussendoortje en ontbijt of het diner en het avondtussendoortje samenvoeg, maar het middagtussendoortje en dan het diner? Nee hoor, dat gaat niet. Ik ben zo erg bang dat ik aankom van een volwaardige snack en dan nog volwaardig diner, omdat ik me dan echt ‘volprop’ naar mijn gevoel. Het is niet alleen de angst voor het aankomen, maar ik ben ook bang dat als ik een gewoon tussendoortje neem vóór een hoofdmaaltijd, dat ik niet genoeg van mijn hoofdmaaltijd neem en dat het te weinig is. Ik ben bang dat de eetstoornis dat weer gaat gebruiken en dat ik dan weer ga minderen met de 3 hoofdmaaltijden, dus dan maar liever geen snack en wel een volwaardige hoofdmaaltijd.

Dat hierboven, was mijn meest voorkomende worsteling.

Beetje vrij

Een week nadat ik terug was van Frankrijk ben ik met Patrick weggegaan naar Zuid-Duitsland. Ik heb Patrick de hele vakantie op de hoogte gehouden van mijn worstelingen en daar gingen we deze vakantie op inspelen. Zo gezegd zo gedaan. Omdat ik op de vorige vakantie soms geen lunch mee had, activiteiten deden, laat een plekje vonden en daardoor dus laat bij een ander zaakje lunchte (die paste in mijn veilige zone) kreeg ik paniek. Hierdoor lukte het niet om mijn middagsnack te nemen. Op deze vakantie gingen we het anders doen. En dat is gelukt. De hele vakantie heeft Patrick tegen mij gezegd dat ik moet luisteren naar wat mijn lichaam nodig heeft. Soms is dat lastig en soms ook niet.

Het ging deze vakantie dus eigenlijk echt wel heel erg goed met het eten. Ik heb eigenlijk weinig tot geen last gehad van mijn eetstoornis (Wow!).

De eerste dag dat we er aankwamen had Patrick’s moeder nasi voor ons gemaakt en ingevroren, dus dat was fijn. We hoefden het alleen op te warmen en dan hadden we ons eten. Lekker makkelijk en ook iets van thuis.

 

We hadden een groot, rond brood gekocht bij de bakker vlak bij ons appartement. Voor mij staat het bruid in Duitsland bekend om maar één ding: Zuur. Zuur. En nog eens zuur. Zuurdesembrood. Dus ik dacht dat dit brood wel zou meevallen. Helaas was deze erg zuur en omdat het een zuurdesembrood was, was het ook compact (erg stevig). Ik wou voor de lunch toen zeg maar 3 stukjes nemen, dat heb ik gedaan, maar dat vulde enorm. Ik hoefde een hele poos niks. Patrick zei ook tegen mij dat ik moest luisteren naar waar ik zin in had en wat goed was voor mij. Dus de komende dagen heb ik 2 stukjes en soms nog wat kleinere stukjes extra genomen. Dus dat is erg positief! En soms hadden we geen melk en dan nam ik vruchtensap of thee + later mijn melk.

Omdat we vaak laat ontbeten werd mijn ochtendtussendoortje ook later. Wat ik dan doe is dat ik het ochtendtussendoortje samenvoeg met het ontbijt, maar omdat het brood zo vulde kon ik niet mijn volledige ‘eetlijsttussendoortje’ op. Toen ben ik naar mijn lichaam gaan luisteren en heb ik gepakt wat ik wel op kon.

De middagtussendoortjes waren wat ingewikkelder. Ik heb op de eetlijst een koek en een hartige snack staan. Ik heb echt niet elke dag zin in hetzelfde en als je gaat wandelen neem je ook niet al het eten mee. Dus de middagtussendoortjes heb ik ook op gevoel genomen. Wanneer het een warme dag was, en we gingen veel wandelen, stelde Patrick voor om een halve liter! (Ja, ja. Een halve liter. Grote overwinning) vruchtensap te drinken. IMG_2789

Eerst vond ik het heel erg eng, want ja, suikers. Maar hij hielp me relativeren. Je hebt het vocht nodig voor de wandeltocht, je zweet enorm veel en het is warm. Daarbij heb je ook energie nodig voor het wandelen. Dat heeft heel erg geholpen. Als ik dan nog wat voor tussendoortje nam (zoals een koek) vroeg hij altijd of het wel voldoende was. Gewoon voor de zekerheid. Je weet maar nooit. We gingen daarover in gesprek en dan vertelde ik of het een goede keuze was of dat het toch een beetje eetstoornis was.

Ik heb een keer wel iets te weinig genomen. Dat heb ik benoemd. Ik wist gewoon niet of het voldoende was en of ik er van zou afvallen, want dat wil ik gewoon niet meer. Ik wil niet terugvallen in de eetstoornis. Toen ik het deelde en mijn angst uitsprak hebben we samen een oplossing bedacht. Namelijk: we nemen een goed gevuld voorgerecht en een hoofdmaaltijd. Dat heb ik gedaan. Dus dat was ook weer een super goede oplossing. Ik voelde me er ook niet schuldig over omdat ik met het idee was ingestemd, ik was juist opgelucht, omdat ik nu wist dat ik genoeg eet. IMG_2856

Dus diezelfde avond, voor het eerst, een enorm lekker, gevulde goulashsoep gehad met daarna een halve kip met aardappeltjes (we kregen het niet eens op, die soep vulde enorm erg, haha).

Ik heb ook een lekker ijsje gehad en dat heb ik zelf voorgesteld!

IMG_2772IMG_2889

 

 

 

En op een andere warme dag had ik eerst een halve liter jus d’orange en daarna nog een halve apfelstrudel! Wat een overwinningen. En ik voelde me over de strudel niet eens schuldig, hij was lekker en ik heb genoten.

IMG_2902
En bij vrijheid hoort natuurlijk ook dingen uitproberen. Ik heb voor het eerste papaya gegeten. Jumm

Dit was mijn verslagje over het eten in de vakantie. Hihi. Ik ben blij dat het zo erg is veranderd in vergelijking met hoe het eerst was. Zo veel fijner. Ik heb het er ook met mijn diëtiste over gehad en die is trots op me. Ze ziet enorm veel vooruitgang. Dus ja, best wel trots.

Veel liefs, Rianne

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s