Afvallen op een gezonde manier, ik wist niet dat ik dat kon!

*Voordat ik aan deze blog begin wil ik zeggen dat ik geen gewichten ga noemen in deze blog. Wel wil ik heel duidelijk zijn dat afvallen in mijn situatie voor mijn gezondheid een gewenste situatie is. Is afvallen iets wat in jouw situatie ook gewenst is? Dan kan deze blog je helpen motiveren. Maar heb je ondergewicht en ben je gevoelig voor het praten over afvallen, vraag jezelf dan af of het verstandig is dit te lezen*

In de afgelopen maand(en) is mijn lichaam behoorlijk veranderd, ik ben een aantal kilo afgevallen en dat was best even wennen. Ik zat best hoog in gewicht dus een beetje afvallen is helemaal niet erg, maar ik had het helemaal niet verwacht.

Sinds dat ik ben gestopt met braken is mijn gewicht constant toegenomen, het afgelopen half jaar begon dit wat te stabiliseren, maar ik heb het hier heel moeilijk mee gehad. Ik at normale hoeveelheden en ook gewoon gezond en toch bleef het gewicht er maar bij komen. Samen met HC heb ik hiernaar gekeken en we konden geen duidelijke aanleiding vinden, waarschijnlijk is mijn lichaam heel veel reserves op gaan slaan omdat hij dit in de tijd van het braken heel hard nodig had. Na het braken was dit niet meer nodig omdat mijn lichaam alle voedingsstoffen kreeg door het eten, maar dit vertrouwen moest hij eerst terugkrijgen. Ik verwacht dat dat een van de aanleidingen is waarom ik ben afgevallen, mijn lichaam heeft het vertrouwen terug en gaat geen extra voedingsstoffen opslaan.

Een tweede reden is, is dat ik de meer beweeg. Sinds dat Kyon er is loop ik gemiddeld 1,5 tot 2 uur per dag en dat is heel fijn. Het geeft mij een goed gevoel en helpt heel erg bij het accepteren van mijn lichaam. Ik heb mij altijd heel schuldig gevoelt dat ik weinig bewoog, maar door nu te bewegen ga ik mijzelf niet van alles verwijten. Ik doe er heel veel aan om op een gezond gewicht te blijven en als mijn lichaam dan zijn eigen weg gaat, heb ik er in ieder geval alles aan gedaan. Hierdoor wordt eten en niet braken ook makkelijker. Het bewegen is geen ander compensatiemiddel geworden, want ik kan ook prima zonder, maar het helpt mij heel erg in het herstel van mijn eetstoornis. 

Ik ben er best trots op dat ik sinds jaren afval zonder dat hier eetgestoord gedrag achter zit. Ik hou van eten, HOU van eten, en ook na het stoppen met braken ging het eten mij verassend makkelijk af. Het was voor mij dus best lastig om een weg te vinden in het gezonde afvallen, en die weg heb ik nu gevonden. Ik eet gewoon en op zijn tijd ook wel lekkere dingen hoor maar het bewegen is voor mij de sleutel geweest. Ik leef niet in een kriem en sta mijzelf gewoon van alles toe en dat maakt dat het voor mij goed is zo. Het eten hangt niet meer vast aan allerlei regeltjes!

Nu klinkt dit allemaal heel positief, en dat is het ook, maar dit heeft ook een negatieve tegenhanger. Dat is namelijk dat mijn eetstoornis heel hard trekt op dit moment. De positieve reacties en het zelf zien van het slanker worden van mijn lichaam grijpt mijn eetstoornis met beide handen aan. En in het begin ging dit ook echt fout, ik ging maaltijden overslaan, te weinig eten en te veel bewegen. Maar gelukkig zag ik dit zelf snel en heb ik aan de bel getrokken. Samen met Chris let ik er nu op dat ik genoeg eet en de eetstoornis niet de overhand laat krijgen. Ik heb de touwtjes weer in handen, en laat opnieuw de eetstoornis niet winnen. Het was voor mij wel even schrikken dat mijn eetstoornis op deze manier ging trekken, want dit heb ik nog nooit gehad. Niet eten en veel bewegen heeft nooit een deel uitgemaakt van mijn eetstoornis, voor mij was het heel duidelijk dat ik heel scherp moet zijn op welke manier mijn eetstoornis zijn werk doet. Dit is dus niet alleen in de vorm van boulimia!

 

Liefs Hanneke

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s