“Mag je dat wel hebben?”

Hoi lieve lezers,

Daar zijn we weer! Na een weekje rust pakken we de draad van het bloggen weer op. In deze blog wil ik jullie meenemen in de combinatie eetstoornis en diabetes.

Wat ik er opnieuw weer bijzet is dat ik niets kan doen aan het ontstaan van mijn diabetes, dit heeft te maken met erfelijke aanleg. Het is heel lang een angst van mij geweest dat mensen dachten dat het mijn eigen schuld was, door mijn eetbuien en uiterlijk (mijn lichaamsbeeld is nog steeds niet oke, want met mijn gewicht loop ik helemaal geen risico op het krijgen van diabetes type 2, die overigens wel te maken heeft met eetgedrag en gewicht). Steeds meer kan ik  mij hierbij neerleggen omdat ik zelf weet dat ik niks kan doen aan mijn diabetes.

Bij deze combinatie zijn er een aantal struggles waar ik tegenaan loop;

  • Hypo en eetstoornis
  • Insuline spuiten en een eetbui
  • Het drinken van light producten
  • koolhydraten tellen

In deze blog wil ik jullie wat meer vertellen over het nemen van light producten en het tellen van koolhydraten. Toen ik net diabetes kreeg werd mij aangeraden om light frisdranken te gaan nemen, dit was omdat ik op een dag maar een bepaald aantal koolhydraten en suikers binnen mag krijgen. Het is heel belangrijk om mij hier aan te houden anders dan kan ik mijn suikerwaardes niet stabiel houden.

Even een kleine medische uitleg 😉 Mijn alvleesklier maakt geen insuline meer aan, dit is de stof die er voor zorgt dat je suiker wordt opgenomen in je bloed. Omdat dat bij mij dus niet meer werkt moet ik dit handmatig doen door middel van insuline injecties. Bij elke maaltijd die ik eet moet ik kort werkende insuline spuiten, deze insuline werkt ongeveer 3 uur en vangt de koolhydraten uit de maaltijd op. “s Avonds moet ik ook een langwerkende insuline spuiten die ongeveer 24 uur werkt, deze insuline moet ervoor zorgen dat mijn suikerwaarde over het algemeen goed is. Na dit te weten is het misschien begrijpelijker waarom ik een vast aantal koolhydraten op een dag moet eten, anders kan ik mijn langwerkende insuline niet goed instellen.

26d9084b9630e97eb20ac47b8dbfea72--a-cow-diabetes-quotes-type-

Hoeveel ik bij een maaltijd moet spuiten wordt berekend door een soort formule, ik moet weten hoeveel koolhydraten er in mijn  maaltijd zaten en aan de hand daarvan kan ik berekenen hoeveel ik moet spuiten (voor de mensen die het interessant vinden, bij mij is dit op 8 gram koolhydraten 1 eenheid insuline) Je kunt misschien wel begrijpen dat het tellen van koolhydraten een trigger is voor het ontstaan van een eetstoornis. In het begin moest ik al mijn eten wegen en was eten niet zomaar even iets, ik moest er altijd over na denken. In mijn eetstoornis is het wegen nooit terug gekomen maar ik kan rijtjes met producten opsommen waarvan ik het aantal koolhydraten weet. Voor mij best wel een dingetje. Door mijn diabetes ben ik dus veel bewuster met eten bezig.

Even terug naar het stukje light producten, dit is iets waar ik best wel rekening mee moet houden. De mensen waar ik vaak kom weten dat ik light drinken moet hebben en hebben dit ook vaak wel in huis. Maar zodra ik naar mensen ga die dit niet weten of er niet aan gedacht hebben gaat bij mij de radar alweer aan de slag, want hoe los ik dit nou op. In het begin kwam het er op neer dat ik water of thee dronk, maar hoe meer ervaring ik kreeg hoe makkelijker ik hier op kon inspelen, en ook wel eens een normaal sapje dronk.

Vaak genoeg hoor ik nog de opmerking “Mag je dat wel hebben?” of “Dat mag je toch helemaal niet?” Lieve mensen bij deze wil ik het jullie afraden deze opmerking te maken. Hoe goed hij ook bedoeld is, hij is heel schrijnend. Ik denk na over alles wat ik eet en weet heel goed wat ik doe. Laat deze keuze maar aan mij. Ook op verjaardagen word er vaak rekening mee gehouden, alweer heel lief bedoeld maar ook dat is niet nodig. Zodra ik naar een verjaardag ga hou ik hier s ochtends al rekening mee en pas mijn eetpatroon hierop aan. Want ohjaaa ik hou van taart!! En als het kan smul ik hier lekker van mee. In mijn eetstoornis periode heb ik hier voor mijzelf ook bij stil gestaan, waar komt het vandaan? En hierdoor besefte ik dat het vooral voortwam uit angst om anders te zijn, en mij bezwaard voelen omdat mensen moeite voor mij doet. Gelukkig speelt dit nou geen rol meer en is het gewoon omdat ik onwijs van lekker eten hou!

Ik merk dat ik het best lastig vind om hier een goed samenhangend en begrijpend verhaal van te maken. Maar als jullie vragen of opmerkingen hebben sta ik daar voor  open en zijn mailtjes en reacties meer dan welkom. In een van mijn volgende blogs hoop ik de andere puntjes die ik in het begin van de blog noemde te bespreken.

 

Liefs,

Hanneke

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s