Alles is te leren

Altijd perfectionistisch bezig geweest, altijd voor het hoogste cijfer gaan, faalangst en geen rust in de weekenden of vakantie. Dan opeens een tussenjaar. Een jaar waar je niet met school te maken hebt, maar met jezelf en de omgeving. Hoe ga je dan weer op school beginnen? Loopt dat wel goed? Daar ben ik het eerste kwartiel van mijn studie keihard achter gekomen. Hier schrijf ik kort hoe ik daar achter ben gekomen en wat ik eraan heb gedaan. Er staan tips verderop geschreven voor jullie als jullie deze situatie(s) herkennen.

Ik heb een tussenjaar gehad na het behalen van mijn Havo-diploma, ik ging aan mezelf werken. Er is echter één grote maar. Ik heb niet aan mijn achtergrond van de eetstoornis kunnen werken in combinatie met school.

Ik kwam op de studie en de eerste week ging wel goed, ik had niet zoveel huiswerk en het huishouden ging dan ook wel redelijk. Opeens merkte ik dat de weken erna niet meer zo soepel verliepen. Ik kreeg meer huiswerk en het huishouden werd ook iets uitgebreider. Ik hoor regelmatig wel van klasgenoten dat ze lang niet alles maken. Ze maken bijv. maar de helft van de opgaves en ik maak echt alles. Omdat ik het wil maken en ik wil hiermee laten zien dat ik het begrijp en dat ik het kan. Als ik niet alles maak, faal ik en leer ik niet genoeg. Wellicht wijst iedereen me af.

Ik merkte dat ik weer bezig was met het overwerkt raken. Ik kreeg het al door. Ik had geen last van de eetstoornis, echt niet, ik had last van de veroorzakers van het ontstaan van de eetstoornis. Namelijk mijn onzekerheid, perfectionisme en faalangst.

 • Ik had dagen op school last van die onderwerpen. Ik had erg snel het idee dat mensen mij niet mochten, dat ze zich aan mij irriteerden, etc.
 • Ik haalde een onvoldoende, ik werd gelijk bang dat ik deze studie niet zou halen. Maar dit is gewoon een leuke studie, ik moet het halen. Ik mag dit niet verpesten. Ik moet beter mijn best doen.
 • Als ik tekeningen moet maken van waarnemingen maak ik ze het liefst ook perfect. Anders is het niet mooi genoeg en wordt het niet goed gekeurd.

Dit was een paar dagen en dan ging het weer goed met me. Ik heb erg veel lol met klasgenootjes en mijn huisgenoot, alleen dit zit in de weg. Niet mijn eetstoornis.

In de vakantie ging het nog goed met mij. Ik deed te veel, zoals ik altijd al heb gedaan. Elke dag leren, elke dag bezig zijn en niet ontspannen. De maandag na de vakantie kwam dat hard aan, want normaal redde ik dat wel. Maar Rianne, dat was je eetstoornis, niet jij. En dat weet ik erg goed. De maandag na de vakantie was ik gewoonweg op. Ik kon de simpelste vragen niet beantwoorden, ik was één chaos en ontiegelijk moe. Ik heb de afgelopen dagen dan ook erg veel bijgeslapen, en dat helpt me echt.

Ik heb nog meer dingen gedaan om me beter te laten voelen, dus dit geef ik ook jullie mee als tips:

 • Ik heb aan het begin van school al aangegeven dat ik hulp wilde hebben voor mijn perfectionisme, faalangst en stres rondom school. Ik heb er ook echt achteraan gezeten. Ik krijg hier nu hulp voor. Dus mijn tip is kortgezegd: vraag hulp en wees eerlijk naar jezelf. Als het niet snel gaat, ga er dan achteraan.
 • Slaap genoeg!
 • Neem rust tussen taken door. Vuistregel van mijn vriend: voor ieder uur werk tien minuten á een kwartier pauze.
 • Ga niet de hele dag indelen met wat je MOET doen, maar met wat je wil doen. Als dat niet allemaal lukt is dat oké. Dan verschuif je het een dag.
 • Maak to do lijstjes, zodat je geen olifanten van muggen kan maken. Het staat letterlijk zwart-op-wit (of welke kleur dan ook).
 • Als je ergens mee zit, qua onzekerheid in de klas, neem één algemeen contactpersoon voor jezelf en praat er met diegene over. Hij/zij kan jouw gedachtes relativeren, je steunen en voor afleiding zorgen.
 • Als je vakantie hebt: maak dan echt minimaal 2 dagen schoolvrij (per week). Even ontspannen en niet aan school denken.
 • Houd contact met je vrienden en vriendinnen zodat dat niet opeens weer vervaagt en je in een keer alleen komt te staan. Het is oké als je een paar weken geen contact hebt gehad, maar houd het niet van je af, ga het niet ontwijken.
 • Wees jezelf.

Ik merk nu ik dat kan en zelf ingrijp, dat ik mezelf ontwikkel op een goede manier. Alles valt te leren. Van herstel van een eetstoornis naar het bevechten van je onzekerheid en ga zo maar door.

De eerste toetsweek komt eraan en dat is enorm spannend, maar ik ga er het beste van proberen te maken. En jullie ook.

Je kan dit!

Veel liefs, Rianne

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s