Voordelen van gezond gewicht

Nu het winter is merk ik hoe fijn het is om gezond gewicht te hebben. De winter was met ondergewicht echt een drama. Daarom wil ik voor jullie op een rij zetten, waarom gezond gewicht zoveel fijner is, zowel in de winter als in de andere seizoenen.

  • Kou

Toen ik ondergewicht had, had ik het altijd koud. Zelfs in de zomer. Ik moest als ik binnen was lange kleding aan met het liefst een kamerjas er overheen. In de winter was dit net zo, maar omdat het buiten al helemaal koud was, was het binnen ook kouder. Hier kun je je met een gezond gewicht veel beter op aankleden, maar met ondergewicht is dit geheel anders. Omdat je dan zo weinig reserves hebt, gebruikt je lichaam de energie die er wel is voor het aansturen van je organen. Je organen werken nog, maar jij hebt het koud. Je kan je zo warm aankleden wat je wil, maar dat heeft geen zin. Dit is een andere kou dan de kou die mensen met een gezond gewicht hebben in de winter. Deze kou voelt alsof je in een enorm gure en harde wind loopt met een niet al te dikke jas. Het voelt alsof je koud aan het zweten bent (wat ook regelmatig voorkomt als je ondergewicht hebt). Het voelt alsof er een lauwe kriebel over je hele lichaam loopt. Dit is niet fijn.15496_10153180061494084_550386270659183240_n

Ik merk zo erg het verschil tussen ondergewicht en gezond gewicht. Ik hoef niet al in de herfst te beginnen met het dragen van 2 lagen kleding. Ik kan nu met een trui door school lopen en het soms zelfs nog erg warm hebben. Ik hoef niet ‘in’ de verwarming te kruipen om het warm te krijgen, ik kan het al warm krijgen door naar een andere ruimte te verhuizen en daar te gaan zitten. Ik kan zelfs met een trui en een winterjas aan naar buiten, even wandelen en ik ben alweer warm. Als ik vervolgens binnen kom duurt het niet 5 minuten voordat ik het alweer koud heb.

Het is zo veel fijner om het wat warmer te hebben.

  • Kleding

Hier kan ik best kort over zijn. Als je gezond gewicht hebt staat de kleding je veel beter dan als je ondergewicht hebt. Je broek valt niet meer slobberig om je benen. Truien maken je niet lijken alsof je een plank bent die zich probeert warm te houden. Je hoeft niet de kleinste maat te pakken en dan nog moeten twijfelen of het je past. Als je wel een strak jurkje aan wilt hoef je niet bang te zijn dat je botten zichtbaar zijn. Het klinkt eng, maar broeken, shirts, t-shirts, jurkjes, etc. accentueren je lichaam waar jij zo hard voor hebt gevochten. Daar mag je trots op zijn en dat mag je best laten zien. Echt waar.

  • Energie

Eng of niet, het is wel zo. Meer eten en een gezond gewicht hebben helpt met het behouden van je energie. Ja, ik weet dat ook en ja, ik vind het nog steeds erg eng om meer te gaan eten, maar ik heb het wel ervaren en ervaar het nog steeds.

Ik merk, nu het winter is, dat het zo erg belangrijk is om een gezond gewicht te hebben en goed te eten. Doordat ik beter eet en reserves heb kan mijn lichaam mij opwarmen door de energie die het binnenkrijgt. Niet alleen dat, ik kan schooldagen beter aan. Ik val niet na één lesuur al in slaap. Als ik even rust ben ik sneller opgeladen en kan ik weer wat gaan doen. Ik heb ook energie om vrolijk te zijn, om na te denken, om te bewegen, etc.

tili0217_hero_title

  • Slaap

Aankomen helpt met het beter slapen! Als ik vergelijk met 2014 en nu, is het zo’n groot verschil. Ik lag in 2014 rond 8 uur al in bed omdat ik kapot was, ik had geen energie. Ik sliep dan een paar uurtjes dan werd ik weer voor een uur wakker en dan sliep ik even en werd ik weer wakker, en dat herhaalde zich elke nacht.

Ik kan nu later naar bed gaan, ik rust uit als ik slaap, ik droom niet continu over eten of angsten, ik heb geen pijn in mijn botten als ik lig, ik kan doorslapen en ik heb het niet continu koud.

 

Om dit allemaal even kort samen te vatten: gezond gewicht brengt je zo veel meer dan ondergewicht.

Met gezond gewicht wordt je geest langzaam maar zeker ook gezonder. Zolang je maar het gewicht behoud en aan jezelf blijft werken.

Lieve iedereen, blijf vechten en ga voor herstel. Het èchte leven is het waard.

 

Veel liefs, Rianne

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s