Hoe overleef ik de feestdagen?

Kerst en oud en nieuw, de twee grootste feesten aan het eind van het jaar waar bijna iedereen naar uitkijkt en naar toeleeft. Voor de meesten met een eetstoornis, is dit het tegenovergestelde. Van de gezellige lampjes overal en de kerstsfeer opzich kunnen we vaak wel genieten, maar is er ook nog dat enorme stuk waar we tegen opzien en ons al weken, soms zelfs maanden druk om maken: al het éten. Zo véél eten. 

Als ik aan de feestdagen denk, denk ik aan gezelligheid met mijn familie en verdere naasten, aan de gezellige kerstmarkten en het vuurwerk bij oud&nieuw maar waar de afgelopen jaren het vooral bij mij om ging was het eten. De volledige paniek die er ontstond al weken voordat het eindelijk zo ver was. Met de lijstjes in m’n hoofd die ik maakte: wat staat er op het kerstmenu, wat ga ik wel eten, wat ga ik niet eten. Neem ik alle extra dingen of blijf ik bij m’n eetlijst? Kies ik toch een keer voor die oliebollen of sla ik het over? Ga ik compenseren en hoe ga ik compenseren? Want nee, de sportschool is dicht! Hoe kan ik dan aan m’n beweging komen en al die overtollige calorieën verbranden?!  Met m’n handen in het haar (letterlijk) ging ik de dagen door en ik maakte mezelf volledig gek. In deze blog geef ik tips om de feestdagen door te komen.

IMG_1374

Maak samen met je hulpverlener/ouders een plan en duidelijke afspraken

Mijn belangrijkste tip is absoluut: maak een goed plan met duidelijke afspraken met een van je naasten. Dit kan je hulpverlener zijn, maar ook een van je ouders of een vriendin etc. Waar jij je fijn bij voelt. Maak een duidelijk plan met wat je gaat doen, wanneer, wie er komen, wat er op het menu staat en eventueel, als je dat fijn vind: wat jíj gaat eten. Ik heb dit de afgelopen twee jaar ook gedaan voor mezelf, en ook vrij in details: ook wat ik ging eten, en wat níet. Zo had ik wat meer rust in m’n hoofd doordat ik al wist wat we allemaal gingen doen en wat ik wel en niet ging eten.

Je bent niet alleen in dit gevoel

Wat echt heel belangrijk is om te onthouden en wat mij altijd een extra steuntje heeft gegeven: je bent niet alleen. Er zijn zoveel mensen met een eetstoornis die ook deze stress voelen voor de kerst en die hier óók door heen gaan. Soms is het fijn om in contact te komen met elkaar voordat je de feestdagen in gaat. Zo mag je ook altijd een mailtje sturen naar een van ons, via het kopje: contact.

Ga niet over je grens

Dit is iets wat ik persoonlijk als heel fijn ervaar: niet over m’n grens gaan. Ik snap dat je graag gewoon mee wil doen met de anderen en een extra stuk taart of kerststol etc wil nemen en ook dan nog s ‘avonds een groot toetje omdat dit als ‘normaal’ word ervaren maar hé, jij hebt een eetstoornis en dit gaat je waarschijnlijk na al dat eten niet in de koude kleren zitten. Ik herken het ‘normaal’ willen zijn gevoel heel erg, ik zou ook graag net zoals m’n broers alles kunnen eten en me prima daarna voelen maar ik weet ook dat dat niet haalbaar is voor mij. Daarom ga ik niet over m’n grens. Ik neem porties die bij mijn eetlijst horen, en als ik wel een keer dat taartje neem is dat oké. Maar wanneer ik ervoor kies om dat niet te doen omdat het te veel spanning oproept, dan is dat óók goed. Blijf dicht bij jezelf (maar vergeet natuurlijk ook niet dat je niet te weinig moet eten, dan geef je toe aan de eetstoornis).

Stap voor stap, hap voor hap

Elke dag is weer een nieuwe dag, bekijk dus de feestdagen niet in z’n geheel maar per dag. Gaat het de ene dag fout? Dan kan je altijd de volgende dag het weer opnieuw proberen. Gaat het de ene maaltijd verkeerd? Dan is dat nog geen reden dat de volgende maaltijd niet wel goed kan gaan. Doe rustig aan en bekijk het één voor één.

Van 1 keer uit de bocht springen of een eetbui (mocht dit gebeuren) ga je niet aankomen

Nu kan het zijn dat je veel last hebt van eetbuien of bang bent dat je uit de bocht springt bij al het eten. Dit is een erg vervelend gevoel en ik begrijp dat het heel veel spanning oproept. Maar als je realistisch nadenkt dan weet je ook dat van 1 eetbui, of 1 keer meer eten dan normaal, dat je daar niet van gaat aankomen. Dan zal je echt niet opeens een kilo of 2 erbij zijn op de weegschaal de volgende week. Probeer realistisch te blijven, hoe lastig dat vaak ook is.

Elk jaar word het weer een stukje makkelijker

Dit is iets waar je nu natuurlijk nog niks aan hebt maar wel iets wat ik met ervaring aan je kan vertellen: het word elk jaar makkelijker. Als ik nu terugdenk aan de kerst van twee jaar geleden dan is het bizar wat voor stappen ik heb gezet. Elk jaar groei je weer een beetje in herstel en ook elk jaar zullen de feestdagen dus wat makkelijker worden.

Ik wil je heel veel succes en sterkte wensen deze feestdagen, en hopelijk mag je ook genieten van de mooie momenten.

Liefs,

Anne Dore

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s