Kerst en eten

Kerst, het jaarlijkse feest van 2 dagen waar vele mensen enorm blij van worden. Op bezoek bij familie. Gezellig samen zijn. Lekker uitgebreid eten. Kerstmuziek luisteren en lichtjes ophangen. Maar ook voor vele mensen zijn de kerstdagen spannende dagen waar ze het liefst zo snel mogelijk vanaf willen zijn.

Kerst 2017 is voor mij anders dan de vorige jaren. De vorige jaren zat ik in klinieken, in het ziekenhuis of thuis maar met zo’n grote eetstoornis dat ik het liefst niets wilde eten. En als ik at was het beperkt. Dit jaar is dat anders en daar wil ik jullie in meenemen.

Het lekkere eten en het samenzijn met Kerst begint eigenlijk al de dag voor Eerste Kerstdag, zo ook bij mij thuis. Ik ben deze gehele kerstvakantie thuis bij mijn ouders en zusje. Ik heb mezelf dit jaar voorgenomen om mee te eten met het bijzondere eten, wel met de gedachte dat ik ook aan mezelf moet denken. Ik zeg vaak, dankzij Patrick, ik zie wel waar het schip strand, maar nu zou ik ook kunnen zeggen: ‘Ik zie wel waar mijn eten beland.’ En nee, niet op de manier van het komt er van voren uit, want dat kan ik niet, maar meer op de manier van: als het me niet lukt laat ik het op mijn bord liggen en ik bespreek mijn angsten. Als het me wel lukt dan eet ik het op en dan beland het alsnog in de wc, maar dan via de achterkant. De gezonde manier. Ik ga voor die instelling.

Kerstavond

Zaterdagavond was het Kerstavond. Ik heb thuis nooit Kerst gevierd met cadeautjes, eigenlijk alleen Sinterklaas, maar dit jaar vieren we het wel.

Mijn vader houdt van uitgebreid koken en ik ook. Het uitgebreide koken komt vooral naar voren in het weekend, want dan hebben we genoeg tijd. Pappa heeft voor kerstavond een rollade en stoofpeertjes gekocht. Hij heeft dit klaargemaakt samen met aardappelpuree en wat broccoli. Bij mamma eten we stoofpeertjes als vervanging van groentes 1x in de zoveel tijd, maar pappa doet daar niet aan mee. Dat maakt het voor mij lastig, want ik moest dus naast de peertjes ook nog broccoli eten. Mijn moeite zit hem niet zozeer in de voedingswaardes, maar op dit punt vooral in het aanpassen van gewoontes en één product meer eten dan anders. Ik ben dan erg bang dat ik vol kom te zitten en dat de eetstoornis dan op komt spelen.

Máár! Ik ben het wel aangegaan en ik heb het gedaan. Het was erg lekker. Ik heb zelf mijn porties bepaald en daardoor zat ik niet propvol, maar gewoon goed vol. De eerste ronde was geslaagd, 1-0 voor mij.

Na het avondeten kwam ronde 2, Kerstavond vieren met Patrick en zijn ouders en broertje. We hebben gedobbeld en cadeautjes uitgepakt, erg leuk. Patrick’s moeder had allemaal kleine hapjes op tafel gezet. Dit bestond vooral uit chocolade en koekjes. Dit is erg spannend, want ik at dit eigenlijk nooit op dit soort momenten. Er zat naast dat nog iets bij: bijna elk koekje of chocolaatje bevatte noten, ik kan wel wat anders pakken uit de lade van hun, maar dat vind ik onbeleefd aangezien ze gewoon wat op tafel hadden gezet. Ik had mezelf wel opgelegd om wat te eten, want ja ik moest wel tussendoortje hebben. Dus ik heb een discokoekje gepakt. Yes 2-0!

Eerste Kerstdag

Maandag ben ik naar mijn oma gegaan met mijn vader en zusje. Mijn oma is namelijk jarig op Eerste Kerstdag, dus dan kunnen we mooi Kerst en haar verjaardag vieren met onze familie. Omdat het om een verjaardag ging heeft tante gebakjes besteld. Toen ik dat hoorde kwam er eerst één gedachte in mijn hoofd: ‘Oké, let’s do this.’ Dit werd gevolgd door de gedachte: ‘Oh, wacht, tante heeft vast niet om mijn allergieën gedacht.’ Ik werd dus al zenuwachtig omdat ik niet wist of er een gebakje voor mij was. Toen stond ik voor de doos met gebakjes, er waren een heleboel met nootjes, maar er waren ook een paar zonder. Ik wist welke ik sowieso wel had kunnen nemen, maar doordat ik al gespannen was ging de eetstoornis ook harder schreeuwen, want ja ik was al wat kwetsbaarder. Bah, mijn lichaam en hoofd werden enorm onrustig. Ik kreeg weer enorme strijd en daarom heb ik geen gebakje genomen. 2-1 voor de eetstoornis. Nu ik er weer aan terug denk had ik het juist wel moeten nemen! Dan had ik de eetstoornis een harde schop onder haar kont gegeven.

Maar goed, ik heb wel wat hapjes genomen, onder andere een gevuld eitje, wat worst en nog wat dingetjes. En ik had voor de zekerheid toch nog een koekje ’s ochtends meegenomen van thuis dus die heb ik ook gegeten. Wel fijn om voorbereid te zijn.

’s Avonds gingen mijn vader, zusje en ik ook nog uit eten bij een Griek. Ook spannend. Een Grieks restaurant staat, bij mij, bekend om de grote hoeveelheid vlees. Nou, dan begrijp je vast wel dat ik daar niet geheel ontspannen naar binnen loop. Ik heb het wel gedaan! Ik wilde niet mijn standaard vis eten, ik wilde iets eten wat ik nog niet kende. Dus ik heb een groot bord vlees gekregen met wat zijgerechten. Ik heb zelf bepaald wat ik wilde en kon eten. Dat ging goed. Weer een punt voor mij. 3-1.

Tweede Kerstdag

Dinsdag gingen mijn zusje en ik naar onze moeder. We hebben een gezellig dagje gehad. ’s Avonds hebben we pizza gemaakt, want dit hadden we afgesproken. Ik heb een pizza gemaakt zonder kaas, maar wel met zalm, kipfilet, ansjovis, garnalen en nog wat groentes. Erg lekker! En als toetje had ik een Hertog ijsje met de smaak passievrucht. Ik heb de helft maar opgegeten, want ik vond het gewoon te zoet. Dat is wel jammer, maar ik heb het toch gedaan.

Totale eindstand: 4-1 voor mij.

Deze Kerst overleefd. Met Oud en Nieuw verder proberen.

Ik wens jullie hierbij nog fijne dagen en geniet van de vrije tijd en de gezelligheid.

Veel liefs, Rianne

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s