Genietmoment #4 Natuur

In de serie: ‘Genietmomenten’, neem ik jullie mee in de dingen waar ik ontzettend van kan genieten of waar ik van heb genoten. Uit deze dingen haal ik mijn kracht en motivatie op de weg naar herstel.

IMG_0494

de Natuur

Datgene waar ik het liefst elke dag ben: wandelingen door bossen, fietsen door de duinen bij de zee. Lange wandeltochten door de prachtige heuvels in Zuid-Limburg, nieuwe natuur verkennen in Frankrijk, of gewoon in de lente en zomer in de tuin met alle bloemen die opkomen.

Sinds mijn 15e ongeveer, ben ik pas gaan inzien hoe prachtig de natuur is. En ook in mijn heftigste eetstoornisperiode heb ik er veel kracht uitgeput. De natuur is zó puur en echt, het gaat gewoon z’n gang en verloopt volledig via natuurlijke processen. Ik verwonder me vaak over hoe er zulke prachtige bloemen uit een klein zaadje kunnen ontstaan, of hoe die grote bomen elk jaar weer hun bladeren krijgen in de lente, bloeien in de zomer, verkleuren in de herfst en verliezen in de winter.

IMG_1405

IMG_0492

Ik ga vaak even een stuk wandelen, met m’n neus in de frisse lucht. Om bijvoorbeeld er gewoon uit te zijn, maar ook om na te denken. Met m’n blik op de natuur gericht wroet ik dan mijn hoofd door. Naar antwoorden op mijn vragen, naar antwoorden op mijn gepieker. Antwoorden, die ik vaak zelf ook niet heb. Maar dat is niet erg, want als ik loop en nadenk in de natuur, voel ik me vrij en tegelijkertijd thuis.

Als jong meisje moest ik altijd met m’n vader, moeder en grote broers mee wandelen. Of het nou in het bos was vlakbij ons huis, of in de bergen in Frankrijk of de heuvels van Zuid-Limburg, wandelen zouden we! Ik vond het verschrikkelijk. Ze wouden áltijd wandelen. Met een lach op m’n gezicht zit ik dit nu te typen, als ik mijn jongere ik toen had verteld dat ik nu júist heel graag wandel en zelfs vaak alleen op pad ga, dan zou ze dat nooit geloven. Maar het is waar, door mijn opvoeding is het er met de paplepel ingegoten. En daar ben ik ontzettend blij mee, en nu weet ik ook dat ik mijn kinderen ook lekker meeneem de natuur in. Laarzen aan, sjaal om en lekker banjeren door de bladeren en verstoppertje doen tussen de bomen.

De natuur geeft me ontzettend veel en daarom probeer ik ook wat terug te doen. We vervuilen zo ontzettend veel met elkaar en het milieu verslechterd. Dit is ontzettend zonde en ik word me er telkens meer bewust van hoe graag ik (ook al is het maar een klein beetje) wil meehelpen aan het terugdringen hiervan. Daarom probeer ik daarin bewustere keuzes te maken. Dat voelt fijn en zo kan ik ook de natuur toch een beetje liefde terug geven.

IMG_1000

Houd jij ook zo van de natuur?

Liefs,

Anne Dore

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s