Genietmoment #5 Dieren

In de serie: ‘Genietmoment’, neem ik jullie mee in genietmomenten van mij waar ik veel positiviteit en motivatie uit haal. Zo hoop ik jou, als lezer wat meer mee te nemen in mijn gedachten over dankbaarheid en genieten. 

Als een klein meisje was ik al dol op dieren. Van een bulldog tot een hert en van een varken tot een parkiet: alle dieren hadden (en hebben) een plekje in mijn hart. Het liefst wou ik een hele dierentuin achter in de tuin, maar dat was toch iets te gek… wel hebben we kippen, een kat, vissen en hadden we altijd konijnen en hebben we parkieten gehad. Ik kreeg bijna mijn vader zo gek om een paard voor me te kopen maar m’n moeder was toch zo verstandig om daar een stokje voor te steken (serieus, anders was dat paard er echt gekomen haha!). Al als een klein meisje rende ik op de grootste honden af en (als het kon) sprong ik zo het liefst in de dierentuin bij de grootste roofdieren naar binnen. Ik was en bén vrij naïef in het denken over mijn veiligheid bij dieren. Ik ga er gewoon vanuit dat ze me niet zullen proberen te doden en op te eten. Mijn grootste droom was altijd om dierenarts te worden, het leek me geweldig om de hele dag in de weer te zijn met dieren, groot en klein. Helaas was ik niet zo’n scheikundig en biologie wonder, maar anders denk ik dat ik die kant op was gegaan. Als iets me dan ook ontzettend blij kan maken en me écht kan laten genieten dan zijn het wel dieren. De lekker zachte vacht van mijn kat Yoep, het gekwetter van de vogels wanneer ik fiets, het zien van een kudde herten die wegrennen in het bos en zelfs de haan die me ’s ochtends wakker maakt door zijn gekakel kan ik écht blij van worden.

IMG_0517IMG_0298

Wat ik zo bijzonder vind aan dieren, is dat ze zo puur zijn. Dieren, hebben geen oordeel en leven puur instinctmatig. Ergens vind ik dit ontzettend jammer want (ook al ontken ik het glas hard) ik zou erg graag een echte band willen opbouwen met m’n kat, en het lijkt me ook erg gezellig om met koeien de wei in te rennen, maar wat zij doen, is puur hun instinct volgen, een band opbouwen en relaties aangaan gevoelsmatig hoort daar niet bij. Toch maakt het ook dat ik dat juist zo mooi vind. Wij als mensen hebben onze aarde echt kapot gemaakt, wij hebben dieren daarvoor ingezet en doen dit nog steeds. Die dieren, hebben daar niet voor gekozen en ondergaan dit vaak met veel lijden en vaak als bestemming: ons bord en onze maag.

IMG_0842

IMG_0826

Een aantal jaren geleden maakte ik de keuze om vegetariër te worden, iets wat eigenlijk heel gemakkelijk ging en waar ik me zo ontzettend goed bij voel. Ik zou het me nu echt niet meer kunnen voorstellen dat ik vlees zou eten en vraag me nog steeds af waarom ik niet eerder vegetariër ben geworden: dit past bij mij, dit is echt wie ik ben! Wanneer ik nu koeien, kippen of varkentjes zie lopen word ik er zo ontzettend blij van, en ben ik ook zó gelukkig dat ze niet meer op m’n bord belanden. Mijn broers en vader maken vaak wel eens een grapje over mijn vegetariër zijn, en denken dat ik wel weer vlees ga eten. Maar ik weet echt zeker dat ik nooit meer een hap dier naar binnen zal krijgen en dat ook nooit meer wil doen. Laatst had ik het er met mijn systeemtherapeut over en die zei ook van: ‘Ik weet zeker, dat als ik jou zou bevelen om vlees te eten, dat je het dan niet zou doen.’ En het klopt ook. Ik denk dat ik nog eerder m’n eigen voet op zou eten dan dat ik weer een dier zou eten. Klinkt voor jou, als vleeseter, waarschijnlijk heel raar. Maar je kan je nu denk ik wel voorstellen hoeveel ik van dieren houd. Ik ben zo dankbaar dat ik de keuze heb gemaakt en heb kunnen maken om vegetariër te worden.

IMG_1142

Tijdens m’n ergste periode van mijn eetstoornis hebben dieren zoveel voor me betekend, het bood me enorm veel troost als Yoep bij me kwam liggen, als ik honden of paarden tegen kwam in het bos die ik kon aaien en ook wanneer ik een random kat tegenkwam op straat, dan was die niet veilig en moest die eerst grondig geknuffeld worden voordat we verder konden. Dieren hebben zoveel voor me betekend (en nog steeds doen ze dat), dat ik niet anders kan dan deze blog er aan te wijden. Zijn dieren voor jou ook belangrijk?

IMG_0815

Liefs,

Anne Dore

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s