In de sportschool met anorexia

Wanneer je een eetstoornis hebt, heb je verschillende manieren om het eten wat je binnen krijgt te compenseren. De ene doet dat door een volgende dag nog minder te eten, een andere braakt en weer een andere vorm van compensatie is beweging. In deze blog vertel ik hoe mijn beweging mijn compensatie is en hoe ik daar mee bezig ben gegaan om de bewegingsdrang tegen te gaan.

Aan het begin van mijn eetstoornis stond ik elke dag in de sportschool, het liefst sportte ik uren achter mekaar en daardoor verbruikte ik alle energie die ik had. Aan het begin had ik nog reserves dus toen merkte ik het energiegebrek nog niet, maar naarmate ik meer afviel begon mijn lichaam op te raken. Echter bleef mijn eetstoornis volhouden en bleef ik sporten. Toen ik verder in mijn eetstoornis kwam was er een punt dat ik niet meer kon sporten. Mijn lichaam was letterlijk op en ik had niks meer om te verbranden. Er kwam ook bijna geen voeding meer in en ik ging puur op adrenaline door.

Ik moest stoppen bij de sportschool maar blééf bewegen: ik bleef werken en stapte bijna elke dag op de fiets, ging een stuk wandelen en ik deed oefeningen op mijn slaapkamer: ik móest bewegen! Anders zou ik aankomen! De angst was zo groot dat ik mezelf iedere dag dwong om alsnog te bewegen. Met een lichaam die het helemaal niet aankon…

Toen ik in de kliniek kwam werd mijn beweging direct beperkt: ik mocht alleen bewegen om mezelf te verplaatsen en toen ik wat aankwam kreeg ik telkens iets meer vrijheid qua bewegen: maar in vergelijking met wat ik deed, was deze beweging haast niets. Toen ik uit de kliniek kwam is mijn eetstoornis langzamerhand weer meer terrein gaan winnen en heeft de anorexia telkens meer dwang op me uitgeoefend om weer te gaan bewegen. Daarbij sloot ik een abonnement af bij de sportschool. En toen… begon de drang weer groter te worden. Aan het begin was het makkelijk, ik hoefde er nog niet zo aan toe te geven maar het werd telkens heviger. Op gegeven moment moest ik van mezelf minimaal 2 keer gaan per week omdat ik anders het gevoel had dat ik niet meer mocht eten. Wanneer ik ziek was raakte ik in paniek omdat ik niet kon sporten.

Ik ging een proces van aankomen in en kwam een paar ons aan, werd angstig en viel daarna weer af. De sportschool had hier een grote rol in, ook al dacht ik dat ik goed bezig was, ik merkte wel dat ik toch nog even wat harder trainde: ‘omdat ik dat met die paar ons extra wel weer kon’. Puur eetstoornis, ik wist dat als ik echt wou herstellen en zou moeten aankomen dat er meer voor nodig was dan ophogen.

IMG_1872 (2)

Zondag besloot ik daarom om mijn abonnement op te zeggen voor de sportschool, wat voor mij echt een mega groot ding is. M’n grootste achterdeur van mijn eetstoornis klapte ik in, nu kon ik echt niet meer terug. Ik moet nu echt gaan aankomen om te herstellen en daarbij gaan vóelen wat het met me doet. Nu de sportschool geen optie meer is kan ik niet daar weer energie gaan verbruiken, energie, die ik eigenlijk helemaal niet heb. Ik heb nog steeds ondergewicht en doe alweer zoveel dingen waar ik gelukkig van word. Maar tegelijkertijd doe ik al die dingen met een gewicht waar ik dat eigenlijk helemaal niet mee kan. Sporten, is helemaal niet op z’n plek in mijn herstel nu.

Door nu te stoppen met intensief sporten hoop ik mijn bewegingsdrang te ondergaan en mee te leren omgaan. Ik hoop dat ik mijn lichaam bij het aankomen niet meer wil manipuleren en leer accepteren op een gezonder gewicht. Maar ook hoop ik dat na een proces van aankomen en ‘gezond bewegen’ (ik blijf wel wandelen, fietsen en mijn yoga sessies doen omdat dit me ook ontspanning bied) ik de keuze kan maken of sport bij mij past omdat ik het fijn vind of dat het de eetstoornis is en dat ik er dus niet meer in die mate aan begin. Een volgende stap in herstel, voor mijn gevoel een van de grootste.

Liefs,

Anne Dore

Advertenties

One thought on “In de sportschool met anorexia”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s