Chronische depressie, wat nu?

Hoi hoi,

In mijn vorige blog schreef ik dat ik de diagnose chronische depressie heb gekregen. In deze blog wil ik jullie graag meenemen in dit proces. Hoe is deze diagnose tot stand gekomen?  Waarom nu pas? En hoe ga ik hier mee aan de slag?

Zoals jullie weten ben ik een paar maanden terug weer diep in mijn depressie geraakt, het was heel intens en ik had veel te verwerken. Toch kwam mijn eetstoornis niet terug, en dat heeft mij aan het denken gezet. Ik durfde mijzelf hersteld te noemen omdat ik op de meest zware momenten het eten niet meer nodig had om het leven vol te houden. Maar waarom blijft die depressie dan steeds terugkomen?

Inmiddels weet ik dat dit komt doordat ik erfelijk ben belast, maar ook omdat mijn depressie niet samenhing met mijn eetstoornis, maar mijn eetstoornis met mijn depressie. Wat voor mij het verschil maakt is dat mijn depressie niet ontstaan is door mijn eetstoornis, maar mijn eetstoornis is ontstaan door mijn depressie. Ik hield altijd de hoop dat mijn depressie weg zou zijn als ik hersteld was van mijn eetstoornis, maar helaas blijkt hier geen sprake meer van de te zijn. Intussen is er gelukkig bekend dat een eetstoornis niet is om aandacht te vragen, maar om onderliggende symptomen te verstoppen. Bij mij bleek hier in nog grotere mate sprake van de zijn. De eetstoornis was de schil die er nu vanaf is, waardoor de depressie meer ruimte krijgt. Dit betekend natuurlijk niet dat je gelijk chronisch depressief bent, dit is een proces geweest waarbij ik veel naar mijn verleden moest kijken. Mijn hoofdbehandelaar kent mij al heel lang en dit maakte dat het makkelijker was om deze diagnose te stellen.  Maar waarom is dit dan nu pas vastgesteld? Omdat mijn eetstoornis de weg naar mijn depressie nog blokkeerde. Ik heb altijd geweten dat de eetstoornis niet het grootste probleem was, omdat ik zo moe werd van het gepraat over eten. Voor mij was die niet het probleem, het was de uiting. ik had het eten niet nodig voor het accepteren van mijzelf, maar voor het onderdrukken van die vreselijke gedachtes.

Maar ik vond het heftig, heel heftig om dit te horen. Het laatste beetje hoop op een beter leven voelde ik uit mijn lichaam wegglijden. Waarom zou ik doorgaan als deze gedachtes en gevoelens mijn hele leven terug blijven komen. Op dat moment wist ik het niet meer. Waar haalde ik de hoop in vredes naam weer vandaan? Hoe kan ik weer met een positieve blik naar de toekomst kijken? Heb ik überhaupt een toekomst? voor mij hoefde het niet meer….

Intussen heb ik de diagnose een plek kunnen geven, en pak ik stap voor stap mijn leven weer op. ik durf naar de toekomst te kijken, en ja met een hele positieve blik. Ik besef mij dat ik niet moet knollen voor een beter leven en voor herstel van mijn depressie, maar ik moet mijn weg er in leren vinden, en misschien mijn leven wel wat aanpassen. Het geeft rust nu ik dit weet, ik hoef mijzelf niet langer dingen te blijven verwijten want ik kan hier niks aan doen. Dit is iets wat bij mij hoort.

 

 

Het filmpje hierboven is intussen vrij bekend maar heeft mij altijd geholpen bij het verwerken van mijn depressie, ook deze keer. Ik kan er alles aan doen om de hond te verjagen maar daar gaat hij niet mee weg, hij heeft aandacht nodig. En dat is wat ik ga doen, ik ga mijn depressie de aandacht geven die hij nodig heeft. Ik zal mijn behandeling bij Human Concern afronden en in behandeling gaan bij een instelling gespecialiseerd in depressies.

Ik probeer dit punt in mijn leven te zien als een nieuwe start, ik wil niet zeggen dat ik weer van vooraf aan moet beginnen want dat is niet zo. Ik heb weer veel geleerd. Ik ga nieuwe keuzes maken en mijn leven anders  aanpakken, dat is wat mijn lichaam van mij vraagt. En het meest belangrijke ik hou hoop, hoop op een leven waar ik van kan genieten!

leuke week

Liefs Hanneke

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s