Controle

Lieve allemaal,

inmiddels kan ik met trots zeggen hersteld te zijn van mijn eetstoornis en mijn behandeling af te hebben gerond. Super tof, maar dit betekend niet dat alles gelijk koek en ei is. Nog niet alle onderliggende oorzaken van mijn eetstoornis zijn namelijk weg. Een van de grootste factoren was namelijk controle. En controle is iets wat ik nu nog heel hard nodig heb.

Over het algemeen draait een eetstoornis vaak om controle, controle op je gewicht, je lijf, je eten en je gevoelens. Inmiddels heb ik het eten dus niet meer nodig om controle te hebben, en dat geeft heel veel vrijheid. Maar helaas merk ik dat ik de controle op andere manieren terug probeer te pakken. Zodra ik mij iets minder voel merk ik dat ik veel chaos krijg in mijn hoofd. Vaak zijn dit gedachtes en gevoelens waar ik geen grip op kan krijgen. Om de grip weer terug te krijgen op mijn leven, ga ik bijna dwangmatig, lijstjes maken. Op dit soort momenten heb ik vaak het idee dat ik heel veel moet doen. Ik ga alles dan opschrijven om dit uit mijn hoofd te krijgen. Op die manier hoop ik weer rust te krijgen in mijn hoofd. Inmiddels weet ik wel dat dit niet echt werkt, want vaak hoef ik niet veel te doen maar ik mijn hoofd zo druk dat ik geen rust krijg.

 

content-schrijven-hoe-doe-je-dat

 

Een praktisch voorbeeld was een maand of 2 voor mijn selectiedag. Ik voelde mij minder goed en had, zoals ik hier boven schreef, veel chaos. Wat ik toen ben gaan doen is wel 10x opschrijven wat ik allemaal mee wou nemen naar de selectiedag en wat ik nog moest maken. Lijstje op mijn computer, op mijn telefoon, in mijn agenda, in een schrift, op mijn bureau. Ook heb ik wel tig keer de bak met al mijn schetsen open gehaald om te zien wat daar allemaal inzat, en mijn computer doorgespit op foto’s. Ik was helemaal geobsedeerd om maar niet stil te hoeven staan bij de spanning, gedachtes en gevoelens die ik had.

En werkt het? Nee! Een dag later loop je net zo hard tegen die muur. Maar op dat moment lijkt dat de beste oplossing ofzo. Zodra ik merk dat ik de drang krijg om de controle te willen hebben, deel ik dit wel met mijn ouders of mijn vriend. En in zekere zin helpt dit ook wel, maar dit neemt het gevoel niet weg. Na 5 jaar therapie weet ik dat ik niet toe moet geven aan deze drang, maar dat betekent niet dat het makkelijk is. Soms wil je je gewoon even niet rot voelen en al die depressieve gedachtes hebben. Maar dan moet je sterk zijn, je doel voor ogen houden en op jezelf in praten dat het niet helpt. Lukt dat altijd? Nee, kijk maar naar het voorbeeld dat ik gaf. Maar leren doe je met vallen en opstaan. En door te ontdekken dat iets niet helpt is het makkelijker om de volgende keer er niet aan toe te geven. Zoek afleiding, huil heel hard, praat met mensen die om je geven of ga een serie kijken. Zoek iets dat bij jou past. Zal ik iets vinden dat net zo goed helpt als het eten? Dat weet ik niet. Maar ik weet wel dat ik nooit, maar dan ook nooit het eten meer ga gebruiken als redmiddel!

Liefs Hanneke

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s