Mijn signalen voor een depressie

Het is alweer een tijdje stil op de blog, iedereen geniet van zijn vakantie en komt tot rust. Maar vandaag verbreek ik de radiostilte. Ik heb een heerlijke vakantie gehad, ben met mijn vriend en schoonfamilie op vakantie geweest in Italië en heb thuis lekker rustig aan gedaan. Toch ga ik daar vandaag geen blog over schrijven, die komt nog 😉

In deze blog wil ik wat meer beschrijven hoe een depressieve periode er bij mij uitziet en welke signalen ik bij mezelf herken. Bind je hier trouwens niet aan vast, wat bij mij signalen zijn van een mindere periode hoeft bij jou niet zo te zijn. Twijfel je of je last heb van een depressie ga dan langs bij je huisarts. Deze signalen kunnen je wel helpen om een eventuele depressie te herkennen.

Een depressieve periode overvalt mij nog steeds wel een beetje, maar in de loop van de jaren heb ik fases leren herkennen. Zodra ik een van de signalen herken kan ik er rekening mee houden dat er een mindere periode aankomt, en zo proberen te handelen dat het zo goed mogelijk uitpakt.

 

Dromen

Een van de eerste signalen van een depressieve periode is dat ik heel erg ga dromen. Deze dromen zijn niet altijd naar, maar wel heel intens en levensecht. Vaak wordt ik midden in de nacht zwetend wakker en moet ik eerst even bijkomen. Naar mate het langer aanhoudt wordt het steeds erger en wordt ik s nachts vaak wakker (15 keer per nacht ongeveer). Ook komt er dan een thema naar boven die terug blijft komen. Ik verwerk mijn gedachtes en gevoelens heel erg in mijn dromen. dus zodra ik ergens mee worstel komt dit terug in mijn dromen.

 

Stemmingswisselingen

Ook kan mijn stemming uit het niets omslaan in de eerste fase. Van het ene op het andere moment kan ik in tranen uitbarsten, om na 10 minuten weer vrolijk te zijn. Waardoor dit ontstaat is voor mij nog steeds niet helemaal duidelijk. Ik vind dit een van de meest vervelende dingen aan mijn depressie, het is heel onvoorspelbaar wat maakt dat hij mij vaak overvalt.

 

Behoefte aan rust en alleen zijn

Zodra ik merk dat ik mij minder voel, ga ik mij meer terugtrekken. Omdat ik heel druk ben in mijn hoofd ben ik snel overprikkeld. Ik heb rust nodig om, tot op zekere hoogte, mijn gedachtes te kunnen ordenen. Ik kan het op die momenten niet goed verdragen dat er mensen om mij heen zijn. Die overprikkeldheid maakt mij ook heel moe, je moet je voorstellen dat je alles wat je hoort, ziet, voelt en ruikt opslaat in je hoofd en daarbij dus ook nog moet knokken tegen negatieve en foute gedachtes in je hoofd. Dat breekt je op.

 

Weinig puf om iets te doen en geen interesse

Ik vind het erg lastig om in de periodes dat ik mij niet goed voel, iets te ondernemen. Eigenlijk met alles, of  het nou groot of klein is. een boek lezen, serie kijken met de hond  wandelen of wat afspreken, ik heb gewoon nergens zin in. Ik zie op tegen de dag en blijf het liefste zo lang mogelijk in bed liggen. Dit maakt dat ik in een negatieve cirkel kom die heel moeilijk te doorbreken is. Vooral in de avonden. Doordat ik nergens zin in heb ga ik veel denken en mijzelf in de weg zitten. Dit maakt dat ik mij alleen maar slechter ga voelen.

 

Veel slapen en dit ook nodig hebben

Zoals ik eerder al schreef is slapen en vermoeidheid een groot ding in mijn depressie. Prikkels maken mij heel moe, negatieve gedachtes maakt dit erger en niet of slecht slapen maakt het ondraagbaar. Dus behalve dat ik geen zin heb om ’s ochtends uit bed te komen is het lichamelijk ook niet altijd haalbaar. Eigenlijk slaap ik elke middag wel een uur om wat dingen te kunnen doen op een dag. Ik raak ook echt in paniek als ik weet dat ik een dag weg ga en niet kan slapen overdag. Ik ben bang dat ik de dag niet vol hou. Heel eerlijk is slapen ook een vlucht, een manier om even niet bewust bezig te zijn met mijn gedachtes en even niks te hoeven.

 

Geld uitgeven voor het ervaren van een geluksgevoel

Hoe lief ik het ook altijd vind dat mensen zeggen dat je moet genieten van de kleine dingen, dit is vaak erg onmogelijk als ik mij niet goed voel. Dit betekend niet dat ik niet kan zien dat iets mooi of fijn is, maar het doet niks met mij. Het gevoel komt niet binnen. Iets wat voor mijn depressie heel typisch is, is dat ik een bepaald geluksgevoel kan krijgen bij het kopen van iets. Plaatsvervangend plezier zullen we het maar noemen. Dit leidt niet tot immens grote uitgaven of problemen gelukkig. Maar gewoon een klein beetje plezier hebben van een paar gekke sokken ofzo.

 

Complimenten niet kunnen horen, wat onzeker maakt

Het horen van iets positiefs of liefs over mijzelf kan ik eigenlijk niet als ik mij niet goed voel. Het komt niet binnen en ik kan het niet geloven. Hoe kan iemand mij nou leuk vinden, er voor mij willen zijn of plezier met mij kunnen maken? Nee, in deze periodes zie ik niks positiefs aan mijzelf. Misschien is dit ook nog wel een reden dat ik mij ga afzonderen, ik ben alleen maar bang dat ik teveel en tot last ben bij anderen. Deze gedachtes maken mij heel onzeker, wat ik vooral merk in mijn relatie. Ik kan mijzelf helemaal gek maken met het idee dat ik niet leuk genoeg ben, dat ik saai ben en dat mijn vriend om deze redenen bij mij weg gaat. Dit vind ik heel moeilijk, omdat ik merk dat ik dan eindeloos naar bevestiging zoek. Bevestiging die ik aan alle kanten krijg, maar niet kan accepteren. Ik kan op mijzelf inpraten tot een paniekaanval aan toe, mijn hoofd maakt mij zo ongelooflijk onzeker. Ik ben zo bang om weer alleen te zijn….

 

Ik denk dat ik zo kort verwoord heb welke signalen ik zie bij mijzelf als ik mij niet goed voel. Het is misschien niet een hele zomerse blog, maar wel een die ik heel belangrijk vind en waar ik al een tijdje mee bezig ben. Ik heb een zomer gehad om hier over na te denken, en nu vind ik het tijd om dit met jullie te delen.

 

Liefs Hanneke

 

Advertenties

3 gedachten over “Mijn signalen voor een depressie”

 1. Hoi Hanneke,
  Ik lees jouw blogs en mijn hemel wat een herkenning…
  Zoek een manier om op één of andere manier met je in contact te komen anders dan via een reactie hier.
  Hoop dat het lukt.
  Mascha

  Like

  1. He Mascha,
   Wat is herkenning soms fijn he! Stuur me gerust een berichtje via messenger (Anne Dore heeft een link naar mijn Facebook in haar reactie gezet) mocht dat niet lukken laat het dan maar even weten.
   Liefs Hanneke

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s